Stichting RvN@ is sinds 2016 dé beweging die zich inzet om de regio Rijk van Nijmegen tot een topregio te maken door de innovatiekracht van het MKB te versterken. Het samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en ondernemers richt zich op het verhogen van de intersectorale netwerkwaarde, de ontwikkeling en het behoud van talent binnen de regio en het bevorderen van markt- en productinnovaties. De ambitie van RvN@ voor de periode 2020-2025 is: Het versterken van de innovatiekracht van het MKB in de regio Rijk van Nijmegen om een topregio van Nederland te worden.
Onderstaand schema laat de samenhang tussen ambitie, de vertaling naar strategische doelen en de inzet van 4 instrumenten zien. In het meerjarenplan 2020-2025 leest u de nadere uitwerking.
Het bestuur is het beleidsbepalend orgaan en is belast met het besturen van de stichting. Het bestuur bestaat uit minimaal drie en maximaal zeven bestuurders. Streven is een samenstelling uit overheid, onderwijs en ondernemers. De bestuursleden worden door het bestuur benoemd, geschorst en ontslagen. De wijze waarop dit gebeurt is in het bestuurs- en benoemingsreglement beschreven. Het bestuurt vergadert in principe vier maal per jaar. De programmadirecteur is bij deze vergaderingen aanwezig voor verantwoording en beleidsontwikkeling. Het bestuur wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris.
Download hier het Bestuurs- en benoemingsreglement Stichting RvN@ d.d. 17-02-2020 in pdf-formaat
Het programmabureau is het uitvoerende orgaan van de beweging van RvN@. De directeur van het programmabureau heeft de dagelijkse leiding over de stichting. De directeur wordt ondersteund door een assistent en communicatie-expert en kan gebruik maken van de verbindingskracht van bestuur, raad van advies en het bouwteam.
Het bestuur benoemt de programmadirecteur en verstrekt deze volmacht tot vertegenwoordiging van de stichting. Taken en bevoegdheden van de programmadirecteur zijn in een reglement vastgesteld, dat onderdeel uitmaakt van de arbeidsrechtelijke positie van de programmadirecteur.
De Raad van Advies (RvA) bestaat uit minimaal drie en maximaal 15 personen. Evenals het bestuur is de raad van advies samengesteld uit vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en ondernemers. Alle 7 gemeenten in het Rijk van Nijmegen zijn vertegenwoordigd in hetzij het bestuur, hetzij de raad van advies. De werkwijze van de RvA is in een afzonderlijk reglement vastgelegd.
De belangrijkste doelen van de RvA zijn:
Daarnaast kan de RvA (niet-bindend) adviseren aan het bestuur van de stichting over onder andere de begroting en jaarrekening en wordt goedkeuring gevraagd bij wijziging van statuten en zaken rondom fusie of ontbinding van de stichting.
De vergaderingen van de raad van advies worden voorgezeten door een lid van het bestuur, aan te wijzen door het bestuur en in de regel bijgewoond door het bestuur en de programmadirecteur. De RvA vergadert in principe tweemaal per jaar.
Download hier het Reglement Raad van Advies Stichting Rijk van Nijmegen@ (RvN@) (pdf-formaat)
Het bouwteam staat in de organisatiestructuur naast het RvN@ programmabureau, en heeft een verbindende en ondersteunende positie tussen leden van bestuur en Raad van Advies en de gehele beweging RvN@. Het programmabureau organiseert tenminste zesmaal per jaar een bijeenkomst met het Bouwteam. In het Bouwteam worden de resultaten besproken van de activiteiten en projecten in relatie tot de economische agenda van de regio en de individuele deelnemende partners. Daarnaast is het Bouwteam verantwoordelijk voor de uitvoering van actiepunten die volgen vanuit het bestuur en de raad van Advies. Ook wordt het Bouwteam benut bij het leggen van (nieuwe) verbindingen en het identificeren van (nieuwe) economische kansen. Het bouwteam bestaat uit medewerkers van de organisaties die zijn vertegenwoordigd in bestuur en raad van advies, ze zijn daarmee de inhoudelijk betrokken linking pin tussen hun eigen organisatie en RvN@.
De beweging telt al meer dan 1.600 leden en een uitgebreid portfolio van projecten. Ieder project kent een aanjager. De aanjager is het gezicht van het project. Hij/zij maakt duidelijk wat het project bijdraagt aan de regio en wat er nodig is om het project te realiseren; hij/zij brengt de deelnemers bij elkaar en borgt de voortgang van het project. De aanjager kan zijn rol in de loop van een project overdragen aan iemand die op dat moment beter geschikt is in deze rol. Dit vindt altijd in overleg met de programmadirecteur plaats. In het meerjarenplan 2020-2025 zijn uitgangspunten opgenomen waaraan projecten moeten voldoen om gebruik te kunnen maken van de ondersteuning van RvN@. Projecten die ondersteuning krijgen leiden tot een concreet (innovatief) product of resultaat.
RvN@LAB verbindt talenten van ROC, HAN en RU aan ondernemers en vraagstukken van ondernemers om in diverse werkvormen en met diverse producten, in samenwerking met mentoren uit overheid, maatschappelijke organisaties (zorg, woningcorporaties, etc.) en docenten uit het Rijk van Nijmegen, de innovatiekracht van het MKB te vergroten en talent te laten excelleren en te binden aan de regio Rijk van Nijmegen. Via RvN@Lab worden studenten van MBO, HBO en Universiteit betrokken en multidisciplinair ingezet voor RvN@. Zijn worden o.a. ingezet voor opdrachten van aanjagers en ondernemers. Het RvN@LAB helpt daarnaast studenten, door hen in te zetten bij concrete MKB-projecten, ook bij de ontwikkeling van hun ‘21st century skills’.
De aangesloten partijen (Rabobank Rijk van Nijmegen, Rabobank Maas en Waal, gemeente Nijmegen, gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen, gemeente Mook en Middelaar, gemeente Beuningen, gemeente Druten en gemeente Wijchen) ondersteunen de stichting financieel. Ook de provincie heeft een eenmalige financiële bijdrage verstrekt. Derden kunnen financieel of in kind bijdragen. In de planperiode 2020-2025 wordt onderzocht welke andere financieringsvormen en inkomstenbronnen mogelijk zijn.
In de oprichtingsakte zijn de statuten van de stichting vastgelegd. Deze zijn in het voorjaar 2020 geactualiseerd en de laatste versie is via de onderstaande link te lezen en downloaden.
Statuten Stichting Rijk van Nijmegen@
2023 RvN@.jaarverslag (pdf download)
2023 RvN@.jaarrekening (pdf download)
2022 RvN@.jaarverslag (pdf download)
2022 RvN@.jaarrekening (pdf download)
2021 RvN@ jaarverslag (pdf download)
2021 RvN@ jaarrekening (pdf download)
2020 RvN@ jaarverslag (pdf download)
2020 RvN@ jaarrekening (pdf download)