Al voor de derde keer gaan tweedejaars studenten Bedrijfskunde van de HAN in Werkplaatsen aan de slag met opdrachten van RvN@. Van februari tot juni in teams werken zij één dag per week aan een advies voor de mkb-clusters of voor de gemeente Nijmegen in het Lifeport Living Lab Stationsgebied. Tijdens het Lifeport Festival van RvN@ op 3 juni aanstaande presenteren zij de resultaten. Hieronder een overzicht van de opdrachten.
Samen met de Rabobank is RvN@ het project FLINK gestart. Hoe zorg je ervoor dat nu vaak nog kleine energiecoöperaties in onze regio sterker worden en beter gaan samenwerken? De studenten brengen de regio in kaart en onderzoeken hoe en in welke vorm een nieuwe start-up hieraan kan bijdragen.
Vorig jaar organiseerden RvN@, InterCheM en Lentekracht een pilot om te zien of restverf bij Nijmeegse bedrijven kun worden ingezameld en worden gebruikt voor ‘nieuwe’ verf. De pilot was een groot succes. Nu begint het opschalen. Studenten gaan op zoek naar meer bedrijven in de regio en naar manieren hoe deze bedrijven te verleiden blijvend mee te doen.
De Nijmeegse foodhub moet gaan zorgen voor kennisdeling over lokaal en regionaal voedel en tegelijkertijd toegankelijke distributie van de producten faciliteren. Voor dit initiatief van Nijmeegse ondernemer Bas Hoebink en collega’s doen studenten research naar best practices elders en maken zij een advies voor goede samenwerking tussen producenten, horeca en retail én de kennisinstellingen in de regio.
In en om Nijmegen zijn veel Digital Agency’s. In het mkb-cluster van RvN@ ontmoeten zij elkaar. Zij zijn op zoek naar vormen van samenwerking die elkaar versterken. Door zich bij elkaar te gaan vestigen op een digitale campus? Door een gezamenlijke opleiding (een traineeship) te starten om talent te interesseren en te werven voor hun bedrijven? Studenten onderzoeken dit en brengen advies uit.
In de grootse aanpak van het Stationsgebied in Nijmegen is veel ruimte voor groen. De Groene Corridor langs het spoor speelt hierin een belangrijke rol. Maar liefst twee studententeams onderzoeken de kansen voor een stadspark in de Groene Corridor. Hoe kan een park bijdragen aan beperking van de hittestress, aan ontspanning, aan beweging, aan gezondheid en aan sociale cohesie? Zij maken daarvoor een analyse van bestaande parken in de hele wereld en ontwerpen zij in opdracht van de gemeente Nijmegen op basis daarvan het park in de Groene Corridor – een park waar zij als jonge mensen en wellicht bewoners van de toekomst graag naar toe gaan.
Al jaren wordt er gesproken over een stadscamping in Nijmegen. Het thema is opnieuw actueel – vanwege het toenemende toerisme, maar ook vanwege de toenemende vraag naar tijdelijke woonruimte. Waar moet zo’n camping anno 2024 aan voldoen? Wat zijn geschikte locaties in of om Nijmegen? Is een locatie in de Groene Corridor denkbaar? En: wat is een haalbaar business- en exploitatiemodel. De gemeente Nijmegen krijgt advies.