

Tien jaar geleden ontstond een beweging die inmiddels de motor is achter innovatie, samenwerking en groei van het MKB in de regio Arnhem-Nijmegen: Lifeport@ (destijds RvN@).
Wat begon met een gesprek tussen o.a. de 7 burgemeesters van de regio en de voormalig Directievoorzitter van Rabobank Rijk van Nijmegen, Antoine Driessen, groeide uit tot een krachtig innovatieplatform voor ondernemers en studenten, ondersteund door de gemeentes en Rabobank. Nu draagt Antoine het voorzitterschap over aan Ilko Bosman, een gedreven ondernemer die klaarstaat om de volgende stap te zetten.
“Het begon met een gevoel van urgentie,” vertelt Antoine Driessen. “In 2014 zagen we dat de economische groei wat achter bleef, dat de samenwerking tussen de verschillende gemeentes en bedrijven veel beter moest en dat jong talent vertrok naar de Randstad. Een rapport lag hieraan ten grondslag. Deze inzichten leidden tot een gesprek tussen Antoine Driessen en de burgemeesters. En vervolgens in 2016 tot de oprichting van stichting Lifeport@, destijds RvN@ genoemd. De strategische focus zou liggen op het versterken van de innovatiekracht van het MKB, ondersteund door een goede samenwerking van de 7 gemeenten en studenten die daarin nog meer zouden gaan participeren.
Onder leiding van voorzitters Antoine (2016-2020 en 2024-2025) en Joep Burghouts (2020-2024) groeide Lifeport@ uit tot een platform, waar MKB ondernemers rond thema’s als food, energie, circulaire economie en Smart & IT gingen samenwerken in vormen van gestructureerde communities.
“Communities zoals de Food Community, Digital Community, Circulaire Raad en concreet het verfproject – dat door vele schildersbedrijven is vormgegeven – waren gamechangers, ”zegt Joep. “Ze brachten ondernemers bij elkaar om samen te werken aan concrete innovaties in hun sector. Dat trok ook onderwijsinstellingen (RU, HAN en ROC) aan, waardoor we programma’s en projecten konden ontwikkelen die bedrijven en studenten verbinden. Studenten konden concreet instappen en kennis en ervaring opdoen.”
Een belangrijke mijlpaal was de samenwerking met vele onderwijsinstellingen, benadrukt Antoine. “Meer dan 5.000 studenten hebben inmiddels deelgenomen aan activiteiten en projecten. Dat zorgt niet alleen voor frisse ideeën voor het MKB, maar bindt ook talent aan onze regio.”
Joep vult aan: “Lifeport@ moet een plek zijn waar fouten gemaakt mogen worden. Innovatie is geen rechte lijn, het is vallen en opstaan. Die ruimte bieden we ondernemers.”
De uitdaging blijft om meer ondernemers aan te haken. “Veel MKB’ers zijn druk bezig met hun eigen bedrijf,” legt Antoine uit. “Het is onze taak om hen te laten zien hoe Lifeport@ hen echt kan helpen in hun vernieuwing en groei.”
Joep Burghouts, Kristie Lamers, Antoine Driessen
De nieuwe voorzitter, Ilko Bosman, brengt frisse energie en jarenlange ervaring als ondernemer. “Ik zie Lifeport@ als een unieke kans om innovatie in het MKB te stimuleren,” zegt hij. Lifeport@ heeft een duidelijke missie: innovatie, samenwerking en groei stimuleren. Ilko ziet die drie elementen als onlosmakelijk verbonden.
“Je kunt niet innoveren zonder samen te werken. Je hebt klanten, netwerken en soms zelfs onderwijs en overheid nodig. Als je dat goed doet, volgt groei vanzelf. Groei is geen doel op zich, maar een gevolg van beter willen worden, robuuster zijn en toekomstbestendigheid creëren.”
Ilko wil zich inzetten om de netwerken die Lifeport@ heeft opgebouwd, nog robuuster te maken. “Mijn ambitie is dat het vanzelfsprekend wordt wie waar verantwoordelijk voor is. Ondernemers, onderwijs en overheden moeten weten: als we willen innoveren, is Lifeport@ de plek waar we moeten zijn.”
Ilko Bosman, Antoine Driessen
Daarnaast benadrukken de drie voorzitters de noodzaak van doorzettingsvermogen: “Sociaal innoveren vraagt om vasthoudendheid. Het is soms twee stappen vooruit en drie terug, maar dat hoort erbij. Die ruimte moeten we blijven bieden.”
Kristie Lamers, directeur van Lifeport@, ziet in Ilko een sterke toevoeging aan de beweging. “Iedere voorzitter brengt iets unieks mee. Ilko weet hoe je een netwerk bouwt en bestuurders aanhaakt. Dat is precies wat Lifeport@ nodig heeft om onze impact te vergroten en de focus te behouden op talentbehoud, netwerken en marktinnovaties.”
Kristie schetst een ambitieus beeld: “We willen meer impact maken. Ondernemers uitnodigen om niet aan de zijlijn te blijven staan, maar onderdeel te worden van deze beweging.”
De plannen omvatten nieuwe initiatieven zoals het versnellen van de energietransitie, het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor voedselverspilling en het ontwikkelen van kennisplatforms voor circulaire projecten.
Ilko Bosman, Kristie Lamers, Antoine Driessen
Ilko heeft ook een helder doel voor ogen: Lifeport@ moet zich verder positioneren als de logische partner voor innovatie in de regio, met een sterke aansluiting op de Economic Board. “De Economic Board zet de strategie uit en Lifeport@ moet die uitvoering naadloos ondersteunen,” zegt Ilko. “Niet door een uitvoeringsorganisatie te worden, maar door onze kracht als community van ondernemers, onderwijs en overheden te benutten.”
Een belangrijke uitdaging blijft het betrekken van meer ondernemers. “Er zijn duizenden ondernemers in de regio die baat kunnen hebben bij Lifeport@, maar die we nog niet bereiken,” aldus Ilko. “Hoe zorgen we ervoor dat ze ons weten te vinden? Het draait om eenvoudige toegang en duidelijke voordelen.”
De aanpak richt zich op het verbinden van ondernemers met programma’s en netwerken. “Het begint met een project of community. Vanuit daar kunnen ondernemers groeien en anderen beïnvloeden. Dat proces moeten we blijven voeden.”
Lifeport@ roept ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen op om samen verder te bouwen. “Onze regio bruist van potentie,” zeggen Kristie en Ilko. “Maar we kunnen het niet alleen. We hebben iedereen nodig om écht verschil te maken.”
Benieuwd wat Lifeport@ voor jou kan betekenen? Sluit je aan en maak impact!
Contact via: info@lifeporthub.nl