Verslag event Zorgeloos op vakantie in het Rijk van Nijmegen, 24 april 2018
Een interactieve ontmoeting tussen (horeca)ondernemers, gemeente en zorginstanties uit de regio heeft geresulteerd in nieuwe inzichten en tips voor ondernemers om de toegankelijkheid en gastvrijheid van locaties te verbeteren voor mensen met een beperking. Er liggen ook economische kansen op het gebied van vakanties voor mensen met een (lichte) beperking of zorgvraag. Allen al in Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen met een beperking. Een groep die alleen maar zal groeien door de sterke vergrijzing. Een op de drie gaat niet op vakantie vanwege de hindernissen, zoals drempels en niet toegankelijke hotels of attracties. Daarnaast ontbreekt het ook aan goed inzicht in wat het toegankelijk aanbod is. Het project Zorgeloos op vakantie in het Rijk van Nijmegen wil deze economische kans grijpen en tegelijkertijd werken aan een toegankelijke regio voor inwoners en bezoekers. Een update van het project is terug te lezen in de presentatie onderaan de pagina.
Hoogtepunt van de middag vormden de drie workshops waarin deelnemers met elkaar in gesprek en aan de slag gingen.
Deelnemers aan deze workshops definieerden eerst met elkaar wat de belangrijkste toeristische attracties in de regio. Vervolgens gingen ze aan de slag met die drie attracties waar qua toegankelijkheid verbetering wenselijk is, namelijk: natuur, musea en de terrasjes in binnenstad van Nijmegen. Hieronder zijn de foto’s te downloaden met de belangrijkste tips en een download met info over toegankelijkheid in musea. Opvallend was dat veel in suggesties in communicatie en informatie zaten, zoals aangeven welke wandelroutes toegankelijk zijn voor mindervaliden, informatie op websites. Daarnaast natuurlijk de fysieke aanpassingen en het wegnemen van hindernissen.
Het klinkt eenvoudig, maar online gastvrijheid gaat in eerste instantie om een goede en eerlijke informatievoorziening. Vermeld informatie over toegankelijkheid en voorzieningen en mogelijke obstakels op de website, daarnaast is er een handige tool om locaties te vergelijken, de Ongehinderd app. Door middel van een toegankelijkheidsscan kun je zichtbaar worden in deze app, die voor de ruim 60.000 gebruikers gratis te gebruiken is en waarmee je altijd en overal inzicht hebt in de toegankelijkheid.
Op de vernieuwde website van het toeristische Rijk van Nijmegen (visitnijmegen.com) komt een landingspagina. Hierop is het toegankelijke aanbod zichtbaar en kunnen arrangementen worden geboekt met een zorgvraag of extra toegankelijkheidswens. De zorgmakelaar ontzorgt de ondernemers en de gast, die alle rompslomp van het regelen van een vakantie met zorg uit handen neemt, zodat ook mensen met een zorgbehoefte kunnen genieten van de vakantie. De zorgmakelaar laat weten dat het vooral voor oudere mensen nog best lastig is online een overzicht te krijgen van alle mogelijkheden. De zorgmakelaar is dan een mooie service. Belangrijke tip: wees duidelijk op je website wat je wel/ niet hebt aan voorzieningen en mogelijkheden.
De Fletcher keten reageert enthousiast op dit regionale initiatief en overweegt om landelijk hier ook mee aan de slag te gaan.Bureau Zorgeloos geeft aan dat deze bezoeker eerst een geschikte accommodatie zoekt en in de tweede plaats kijkt naar de regio. Het vakantieaanbod voor deze doelgroep is volgens Bureau Zorgeloos kleiner dan de vraag ernaar.
Kortom veel nieuwe inzichten waar de ondernemers en het projectteam mee aan de slag kunnen. Verder kondigde, aanjager en wethouder voor de gemeente Berg en Dal, Sylvia Fleuren aan dat het project een aanvraag in voorbereiding heeft bij het Rijk om op te schalen. Op 16 mei heeft WH Fleuren i.s.m. Gerard de Nooij dit project gepitcht voor Staatssecretaris Knops. Zijn eerste reactie was zeer positief. Het verdere proces om te komen tot aanvraag wordt voor de zomer duidelijk.
De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door de gemeenten van het Rijk van Nijmegen, RBT KAN en RvN@.
Documenten:
Plenaire presentatie
Workshop Zoek en Boek
Brochure Museum Open U
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Kijk dan op de projectpagina of neem contact op met t.groenen@bergendal.nl.