Het tweede artikel over Taskforce Ondernemersfonds Nijmegen (TON) ‘opgetekend’ door LABstudent Yasmin van den Anker en Maaike Borsboom.
Bedrijvenpark Bijsterhuizen is het grootste bedrijventerrein in de provincie Gelderland met meer dan 270 bedrijven en 6300 banen. Bijsterhuizen ligt zowel in Wijchen als in Nijmegen. Willy Brink is de parkmanager van Bijsterhuizen.
Als parkmanager verricht hij in eerste instantie traditioneel parkmanagement. Hieronder valt het regelen van veiligheid en het behartigen van de belangen van de bedrijven. Met surveillances, camera’s, elektronische kentekenregistratie en bewaking van 19.00 – 7.00 uur en in de weekenden wordt voldaan aan de primaire behoefte van de bedrijven: veiligheid. Willy Brink rekent het tot een van de successen van de laatste jaren, dat er nu tien keer minder incidenten voorkomen dan voorheen. Het gaat daarbij vooral om diefstal, vernieling etc.
Naast het traditionele parkmanagement speelt nu ontwikkelmanagement een steeds grotere rol. Daarbij gaat het om het inspelen op nieuwe ontwikkelingen en het bevorderen van energieneutraliteit en duurzaamheid. Innovatie staat hierbij hoog in het vaandel. Het dashboard energie audit is een voorbeeld van innovatie. Met dit dashboard worden bedrijven in Bijsterhuizen bezocht, wordt een energie audit gedaan en krijgen de bedrijven gerichte adviezen. Met de isolatie van cv-leidingen, de vervanging van traditionele verlichting door LED-verlichting, met het aanbrengen van bewegingsschakelaars op verlichting, van werkklok schakeling en van slimme meters is inmiddels als meer dan 360 ton CO2 bespaard.
Het verdienmodel van het bedrijvenpark bestaat voornamelijk uit contributies van de bedrijven, uit reclamebelasting en uit subsidies, bij voorbeeld van de Taskforce Ondernemersfonds Nijmegen. TON heeft aan de basis van de verduurzaming gestaan door het onderzoek naar de kansen voor een duurzaam MKB binnen Bijsterhuizen te steunen.
Bij Bijsterhuizen komen veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid op een innovatieve manier bij elkaar. Het surveillanceproject maakt het bedrijventerrein veiliger en helpt kosten te besparen. Het terrein wordt bewaakt door bewakers met een afstand tot de arbeidsmarkt. En tenslotte rijden zij in elektrische bewakingsauto’s. Dat is goed voor het milieu.
Kristie Lamers van RvN@ noemt Bijsterhuizen een living lab, waar gewerkt wordt aan duurzaamheid en circulariteit. Met echte resultaten, waardoor ook ander bedrijven de stap naar duurzaamheid en circulariteit kunnen maken.