Vrijdagmiddag 18 maart bezochten studenten van Radboud Universiteit, ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem en Nijmegen, de luierrecyclingsinstallatie bij ARN bv in Weurt. De komende maanden nemen zij deel aan een challenge over de verdere aansluiting van ketenpartners in het luierrecyclingeproces. De ARN heeft de de studenten hiertoe uitgedaagd. “Hier werken allemaal mensen die hard werken en die aan mooie slimme processen werken, maar we hebben één probleem: wanneer je zoals wij lang hetzelfde doet, dan krijg je oogkleppen op. Daar kunnen jullie ons mee helpen!” Opende ARN-directeur Rutger Jan Pessers de middag, samen met De Emmerik, georganiseerd door RvN@.
Na een woord van welkom neemt Willem Elsinga, de ontwikkelaar van de techniek achter de Luierrecyclingsinstallatie (LRI), de studenten mee langs het ontwikkelingsproces. Langs de successen, maar ook langs de obstakels en uitdagingen. De ontwikkeling van de LRI kende wettelijke obstakels, maar ook praktische gedragsmatige obstakels in de uitvoering. Willem Elsinga geeft de studenten mee: ”De maatschappij is, in wetgeving, normen en procedures, ingericht op verleden en niet op innovaties. Transities gaan daardoor te traag en zijn soms tijdrovend.”
“Ik was vooraf erg benieuwd wat mij te wachten stond bij de ARN,” vertelt Jochem van Amerongen, tweedejaars student bedrijfskunde aan de HAN, na afloop. “En laat ik maar zeggen dat het heel interessant was! Het eerste uur kregen we interessante presentaties van onder andere Willem Elsinga, de man achter het idee van deze vorm van luierrecycling. Daarna gingen we met onze eigen ogen kijken hoe het proces van luierrecycling in elkaar zat. Dit vond ik erg indrukwekkend om te zien wat er nou met die luiers gebeurde zodat daar herbruikbare materialen uit gehaald kunnen worden. Tijdens mijn studie leer ik veel over circulaire economie en het is leuk om het nu in praktijk te zien.”
Een van de aan de challenge deelnemende teams zijn de studenten van De Kleine Consultant (DKC). Zij werken naast hun studie met elkaar aan ondernemersvraagstukken en voorzien bedrijven van strategisch advies. De komende tijd gaan zij met een team aan de slag voor de ARN. Dyon Nijenhuis, DKC Project manager: “De middag was zeer informatief en het werd al snel duidelijk waar de obstakels in de keten liggen. De rondleiding en de aansluitende brainstormsessie maakte de noodzaak van deze innovatie voor mij en mijn team nog duidelijker. Nu zijn we nog gemotiveerder! We kijken er naar uit om aan dit mooie en impactvolle project te werken.”
Ontmoetingen zoals deze worden door RvN@ georganiseerd om bedrijven van de innovatiekracht van jong talent te laten profiteren en talenten kennis te laten maken met bedrijven in de regio. Dit draagt bij aan de belangrijkste doelstelling van het innovatie ecosysteem: talentbehoud voor onze regio. De studenten ontdekken dat we niet alleen een fijne regio om in te wonen zijn, maar dat het er ook barst van de mooie innovatieve bedrijven.
Peppe Haantjes, student Corporate Sustainability: ” Ik ben zelf erg geïnteresseerd in duurzaamheid binnen bedrijven en ben hier in mijn studie dagelijks mee bezig. Het is heel interessant om dan deze bedrijven ook te kunnen bezoeken en belangrijke personen binnen het bedrijf te mogen bevragen.”
En bestond er bij de aanwezige studenten nog twijfel of er behoefte is aan talent bij deze bedrijven in onze regio? Dan is die nu weggenomen. Rutger Jan benadrukte aan het einde van de interessante middag dat er bij de ARN voldoende vacatures zijn voor circulair talent.
Het ARN-symposium: Design for Recycling, met de presentaties door de studenten vindt plaats op 18 mei 2022.