IT-bedrijven in de regio gaan meer samenwerken op talentbehoud en -ontwikkeling. Vrijdag 4 februari kwamen IT bedrijven uit de regio voor de derde keer samen in het Van der Valk Hotel Lent. In de laatste bijeenkomst kwam talentbehoud voor de regio als belangrijkste thema voor regionale IT-bedrijven naar boven. Omdat dit ook een speerpunt van RvN@ is, stond deze meeting in het teken van de roadmap naar een gezamenlijk talentprogramma.
De gemeente Nijmegen ondersteunt deze ambities en maakte het voor de aanwezige ondernemers mogelijk een live rondleiding in het inspirerende CODAM te volgen en de studenten en het management vragen te stellen. RvN@ presenteerde een roadmap voor verdere samenwerking die verder met de ondernemers werd aangescherpt. Een samenwerkingsverband, of beter gezegd community, van IT-bedrijven is niet zomaar opgezet. De ervaring van RvN@ leert dat dit vertrouwen, transparantie en experimenteerruimte vraagt. Hieronder vind je de stappen en lessons learned verder uitgeschreven.
De algemene doelstelling is dat de IT-bedrijven in de regio structureel gaan samenwerken en RvN@ neemt de lead in de coördinatie. Hoewel een regionale versie van CODAM aantrekkelijk klinkt is dit op korte termijn geen realistische kaart. Om die reden is er gekeken naar een roadmap met concrete stappen die er nu gezet kunnen worden met als doel aan het einde van 2022 een instrument te hebben waarmee meer talent beter aan de IT-bedrijven in de regio gebonden wordt.
De eerste concrete zichtbare samenwerking start op 24 maart met de LABtrain Smart & IT waarin de verschillende stagiairs van de IT bedrijven met elkaar en de ondernemers aan de slag gaan. Er wordt voor de zichtbaarheid tevens een digitale infrastructuur voor de IT bedrijven uit de regio ingericht, naar het voorbeeld van startpunt Circulair waar alle circulaire informatie van de regio te vinden is.
Uiteindelijk zal de samenwerking leiden tot de realisatie van een professioneel regionaal traineeshipprogramma voor young professionals waarbij de samenwerkende IT-bedrijven als één organisatie talent aantrekken en ontwikkelen. Een alternatieve vorm van de traineeshipprogramma’s van corporate bedrijven. Juniormedewerkers krijgen in hun eerste jaar werkperiodes bij verschillende bedrijven. Zo ontwikkelen ze een bredere skillset en leren de gave bedrijven in de regio goed kennen. Misschien past een young professional niet zo goed binnen het ene bedrijf, maar wel bij dat van een collega. Zo voorkomen we samen dat talent naar een andere regio vertrekt.
Een beproefd organisatie-overschrijdend stageprogramma voor stagiair(e)s van bedrijven, waarin zij tien weken met elkaar aan het werk gaan, de verschillende IT-bedrijven leren kennen, skillstrainingen krijgen en met een gezamenlijk opdracht aan de slag gaan. Zo krijgen ze een verrijkte stage, leren ze ook andere gave bedrijven in de regio kennen en nemen ze externe kennis mee om in jouw bedrijf toe te passen.
Meer informatie vind je op de pagina van de LABtrain. Verschillende bedrijven hebben al toegezegd stagiairs te sturen. Laat jij jouw stagiair(e)s ook meedoen? Stuur dan een mail naar collega Han Rouwenhorst.
Tijdens de bijeenkomst maakte de ondernemers live kennis met de onderwijsinstelling Codam Coding College uit Amsterdam. CODAM heeft een uniek en toegankelijk onderwijsmodel dat het mogelijk maakt een grote en diverse groep IT studenten op een effectieve en schaalbare manier op te leiden. De studenten komen er uit verschillende windstreken en diverse achtergronden. Een vooropleiding is niet van belang mits je de selectieprocedure doorkomt. De studenten die aan het woord kwamen, hadden nooit gedacht dat een programmeeropleiding iets voor hen zou kunnen zijn of dat ze ervoor in aanmerking zouden komen. Er zijn verschillende niveaus waarop studenten kunnen ‘afstuderen’ en de meeste krijgen tijdens hun bedrijfsstage al direct een baan aangeboden. CODAM opleidingen zijn echter niet gecertificeerd en ontvangen geen overheidsgelden. Al met al een inspirerende plek voor IT onderwijs waar RvN@ waar we met de regio zeker nog een keer fysiek op bezoek gaan.
RvN@ bouwt aan de IT-Community, waarin de krachten van de IT-bedrijven in onze regio worden gebundeld en waarin we gezamenlijk aan de slag gaan om kennis te delen, kansen te pakken en vragen op te lossen. Eén van de grote issues is de vraag naar goed en gekwalificeerd personeel. Hoe zorg je ervoor dat talent in de regio jouw bedrijf kent, weet welke kansen er liggen en bij jou aan het werk gaat? De andere grote thema’s zijn regiomarketing en aantrekkelijke werklocaties.