Studentenorganisatie AGREEn werkte de afgelopen 4 jaar aan een duurzamere omgeving en begon 3 februari aan hun 8e cyclus.
“Iedere maandag komen we samen en gaan we tussen zeven en half tien met onze projecten aan de slag. Eigenlijk is iedereen er altijd bij, behalve als je echt niet kan, tentamens enzo. Natuurlijk is het heel gezellig en leer je nieuwe mensen kennen, maar dat is niet ons hoofddoel! We willen ook echt impact hebben!” Dat hier serieus aan de slag gegaan zou worden met duurzaamheidsvraagstukken was duidelijk. Studentenorganisatie AGREEn had 3 februari de Kick-off van hun 8e cyclus. RvN@LAB bracht een project vanuit de Circulaire Kickstart in
Wanneer de Kick-off begint om iets na zeven uur – de rij voor het vegetarische menu in de universiteitskantine was lang – neemt AGREEn-supportlid Charline nog even de indrukwekkende cijfers door: afgelopen 3,5 jaar hebben niet minder dan 176 studenten in 35 teams meer dan 6000 uur gewerkt aan vraagstukken rondom duurzaamheid en circulariteit. Veel tijd om over de schouder te kijken wordt er daarna niet genomen, er moet immers nog genoeg gedaan worden om de duurzamere samenleving die deze studenten voor ogen hebben te bereiken. De duurzame ambities en idealen zijn de hele avond voelbaar. Bijvoorbeeld op het moment dat het supportteam aangeeft dat de aanwezigen altijd nieuwe projecten voor volgend jaar mogen aandragen.
De voertaal binnen AGREEn is Engels. Dat is ook niet gek als je ziet hoeveel nationaliteiten deze avond aanwezig zijn. Behalve Nederlands zijn er Franse, Duitse, Spaanse en Amerikaanse studenten aanwezig. Allen studerend aan de Radboud Universiteit. Planologie, biologie, sociale geografie, psychologie, bestuurskunde, culturele antropologen, economie en artificial intelligence: dit hele scala aan kennis en expertise brengen de studenten samen om aan één gezamenlijk doel te werken: een meer duurzame en circulaire regio, land en wereld.
Een van de vier projecten waar de AGREEn’ers deze cylcus mee aan de slag gaan zijn de waterlopen in Gemeente Mook en Middelaar. Dit is een van de projecten waar de Circulaire Kickstart van RvN@ samenwerkt met studenten van RvN@LAB. Het team van de Circulaire Kickstart onderzoekt de mogelijkheden voor de opwekking van energie middels de aanwezige waterstromen in de gemeente Mook en Middelaar. Hierbij wordt zowel gekeken naar natuurlijke waterlopen als kunstmatige waterlopen. Een eerste onderzoek heeft een aantal mogelijke opties in kaart gebracht. De studenten wordt gevraagd om de (maatschappelijke) haalbaarheid van deze opties te onderzoeken. Hierin zullen zij samenwerken met ondernemers, overheid en inwoners van de gemeente Mook en Middelaar.
Tijdens een speeddate konden de aanwezige studenten kennismaken met de projecten. Met dank aan de bureaustoelen op wieltjes ontstond er een stoelendans waarin een ieder bij de projecten aanschoof. Studenten van het supportteam lichtte het project toe en beantwoorden vragen. Dat bij AGREEn ook de nodige doe-kracht aanwezig is bleek hier maar weer. De korte presentaties van de projecten leidden tot meerdere spontane brainstorms. Twee psychologie studentes zagen enorme kansen om de verbinding die inwoners van Mook en Middelaar voelen met de historische watermolen in de Molenbeek te verbinden aan het project. In no time waren zij al een plan aan het bedenken hoe zij dit verder zouden kunnen onderzoeken en inzetten om steun te krijgen voor duurzame energieopwekking voor middel van waterkracht en riothermiek.
Er hoeft geen twijfel over te bestaan: er is nog veel circulaire impact te verwachten van deze Nijmeegse studenten!