Afgelopen week kregen de deelnemers van De Cirkel Awards 2024 een bijzonder cadeau: een exclusieve masterclass van hoogleraar emeritus Jan Jonker, dé expert op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen, van de Radboud Universiteit. Samen met een aantal genodigde gasten kwamen zij bijeen op Landgoed Grootstal in Malden voor een interactieve sessie vol inspiratie en nieuwe inzichten.
De middag werd feestelijk geopend door Marije Klomp, Programmadirecteur Duurzaamheid aan de Radboud Universiteit en MVO Manager van het Jaar 2022. Marije moedigde de deelnemers aan om deze sessie te zien als “een cadeautje aan jezelf” – een moment om afstand te nemen, nieuwe ideeën op te doen en na te denken over nieuwe mogelijkheden.
Jan Jonker benadrukte dat verandering en vernieuwing vaak hand in hand gaan met het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen.
Tijdens de masterclass gingen de deelnemers actief aan de slag met het Business Model Template (BMT). Ze werden uitgedaagd om na te denken over hun huidige waardepropositie, samenwerkingsverbanden en de lange-termijnstrategieën van hun organisaties. De interactieve sessie bood een verkenning van mogelijkheden en inspireerde om bestaande businessmodellen duurzamer en circulairder te maken.
Nadat de deelnemers zichzelf voorgesteld hadden, hun huidige waardeproposistie en met wie ze dat georganiseerd hebben, kwamen ook de uitdagingen aan bod die aan de hand van theorie werd besproken. Dit leverde al mooie discussies en verhalen op.
Naast de theorie stond ook de praktijk centraal: in kleine groepen bespraken de deelnemers concrete cases, zoals hoe je duurzaamheid kunt integreren in transport, de zoektocht naar sociale businessmodellen en hoe je leden kunt betrekken bij circulaire productontwikkelingen. Een interessant vraagstuk dat naar voren kwam was: hoe kun je volledig circulair én sociaal zijn, en tegelijkertijd succesvol blijven?
De masterclass bood niet alleen waardevolle inzichten, maar ook een unieke kans om samen te brainstormen, nieuwe ideeën uit te wisselen en te reflecteren op de eigen businessmodellen. Zoals een van de deelnemers treffend zei: “Circulaire economie is de nieuwe economie. Je moet zelf op zoek gaan naar de vraag en de sleutel vinden voor de oplossing van de klant.”
Deelnemers gingen naar huis met een frisse blik, praktische inzichten en nieuwe energie om hun organisaties verder te verduurzamen en klaar te stomen voor een circulaire toekomst.
Heb je deze exclusieve masterclass gemist, maar wil je in de toekomst deelnemen aan soortgelijke sessies? Houd onze website en socials in de gaten voor updates over nieuwe masterclasses en evenementen die je helpen jouw organisatie klaar te stomen voor een duurzame toekomst.
De Cirkel is dé jaarlijkse erkenning voor ondernemers die vooroplopen in circulair ondernemen en het verminderen van grondstofgebruik. Dit jaar worden tijdens het LifePort Festival maar liefst twee prestigieuze Awards uitgereikt: één voor gevestigde bedrijven en de Startup Cirkel voor veelbelovende, startende ondernemers, ideeën of pilots.
Met De Cirkel en de Startup Cirkel zet je jouw onderneming in de schijnwerpers én inspireer je anderen om de stap te zetten naar een circulaire toekomst. Zoals de juryvoorzitters het mooi verwoorden: “MKB’ers die circulair ondernemen hebben een podium nodig om te groeien. De Cirkel biedt dat podium.”
Ben jij klaar om het verschil te maken? Mis deze kans niet en schrijf je vast in voor De Cirkel 2025!