IT ondernemers in de regio Rijk van Nijmegen zijn in een prachtige zaal van de Papierfabriek op uitnodiging van RvN@ en de Rabobank met elkaar in gesprek gegaan over talentontwikkeling en talentbehoud in de regio. Samenwerking is volgens de aanwezige IT ondernemers van groot belang voor de toekomst.
In deze ontmoeting was er een gezamenlijk gevoel dat er iets moest gebeuren om talenten binnen de regio te verkrijgen. Alle IT ondernemers voelde de urgentie dat er stappen genomen moeten worden omtrent talent. Aanwezige bedrijven LinkU, iQuality, First8, Thirona, Elonisas, Rootnet, Tomahawk, OnYourline en Soluso willen in ieder geval gaan samenwerken om de volgende stap te kunnen zetten in de IT sector van de regio. Een aantal verhinderde IT bedrijven hebben al laten weten ook te willen aansluiten en ook nieuwe bedrijven melden zich nu aan.
Voorafgaand waren er geluiden over de hoeveelheid talenten en young professionals die de bedrijven in de Nijmeegse IT sector nog niet kunnen vinden. Tijdens de Smart & IT bijeenkomst werd dit meermaals bevestigd tijdens de gesprekken tussen de ondernemers. Er is volgens een van de aanwezigen een War on Talent aan de gang binnen de IT-sector en dat terwijl veel ondernemers lokaal talent willen en binnen de regio blijven groeien. Een aantal ondernemers gaf aan dat personeel momenteel vanuit de hele wereld aangetrokken wordt waar lokaal talent vertrekt. “Samenwerken is fantastisch om kennis uit te wisselen en dus van elkaar te leren.” Daarmee sluit Geert Rutten, directeur van LinkU aan op de drang om samen te werken.
“Het is jammer dat talenten na de opleiding of tijdens de stages buiten de regio zoeken naar kansen terwijl hier enorm veel mooie bedrijven zijn in de IT sector” benadrukt Antoine Driessen, Rabobank. Deze opmerking bracht de discussie op gang waarom de talenten de bedrijven momenteel niet kunnen vinden.
“De regio moet studenten meer specialistisch gaan opleiden. Momenteel is het te omslachtig bij sommige opleidingen. De potentie van studenten om te slagen is er, maar dan zijn er een aantal vakken waarop getoetst wordt en dan slagen studenten uiteindelijk niet terwijl ze het wel kunnen. Zelf opleiden kan ook een optie zijn om talent te verkrijgen.”
In de discussie kwam verder naar voren dat naast het verkrijgen van talent ook ingegaan moet worden op talentbehoud. Ondernemers zouden graag een hippe en modernere werkomgeving zien voor de talenten, waarbij kantoren en huisvesting een belang spelen. “Er is een wereld te winnen volgens” volgens Mathijs Buddingh van de gemeente Nijmegen, die daarnaast spreekt over de dat functie wonen en voorzieningen moeten worden toegevoegd rondom bedrijven om het een interessant binnenstedelijk gebied te maken. “Maak het weer dynamisch en aantrekkelijk, de plannen liggen al klaar.”
Alle ondernemers herkennen de problemen rondom het tekort aan talenten en hebben een eerste stap gezet in het bespreken van de problemen en al ideeën op tafel gelegd. De gesprekken zijn begonnen en aanwezige partijen hebben te kennen gegeven dat de intentie tot samenwerken er op korte termijn in zit.