Het aantal studenten dat in LABteams actief is, groeit snel. Om een beeld te schetsen waar al die jonge talenten mee bezig zijn, is de LABorant van de maand geïntroduceerd. Deze maand is dat Robin Temmink, teamlid van het LABteam Circulaire Renovatie. Op het moment is Robin bezig met zijn Bachelor Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is de 25-jarige student al anderhalf jaar bestuurslid bij AGREEn, een adviesbureau opgericht door en voor studenten.
Door Eelco van Montfoort
Hoe ben je betrokken geraakt met RvN@LAB?
RvN@LAB is eind augustus, tijdens de start van het nieuwe collegejaar, op zoek gegaan naar groepen studenten om mee samen te werken. Tijdens de introductiemarkt van de HAN kreeg AGREEn een gouden envelop met daarin een uitnodiging voor een samenwerking. In overleg met RvN@LAB heeft AGREEn een project geadopteerd.
Wat is Agreen?
AGREEn is een adviesbureau, opgericht en gerund door studenten. We verbinden maatschappelijk betrokken studenten met opdrachtgevers om samen duurzaamheidsvraagstukken op te lossen. Ons uitgangspunt is altijd geweest om studenten toegang te geven tot projecten waar zij zowel op niveau als praktisch met duurzaamheid bezig kunnen zijn. Inmiddels bestaat AGREEn tweeënhalfjaar en werken we met 45 studenten. Elke maandag is er een meeting om aan onze projecten te werken. Ons werkproces is gebaseerd op een methode genaamd Design Thinking. Deze methode bewaakt de kwaliteit van onze adviezen en onderzoeken. We hebben tot dusver opdrachten uitgevoerd voor de Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en bedrijven uit allerlei sectoren. Een van onze vijf projectgroepen werkt momenteel als LABteam Circulaire Renovatie voor RvN@.
Waar houdt het LABteam zich mee bezig?
Circulaire renovatie, dit naar aanleiding van de Circular Economy Challenge van de Rabobank en KPMG. In het voorjaar van 2018 heeft woningcorporatie Talis aan RvN@LAB gevraagd of er studenten zijn die een bijdrage willen leveren aan meer circulair werken. Besloten is om dit stapsgewijs te gaan onderzoeken. Het LABteam is begonnen met een onderzoek naar hoe renovaties meer circulair uitgevoerd kunnen worden. Talis beheert zo’n 14000 woningen in de omgeving van Nijmegen en Wijchen. Sinds 2012 zijn circa 3000 van die woningen gerenoveerd. De schaal van deze renovatie geeft veel kans op impact. Het LABteam is op het moment aan het kijken welke stappen genomen kunnen worden om duurzamer om te gaan met de materialen die tijdens onderhoudswerkzaamheden uit de gebouwen komen. Binnen de bouw wordt veel geïnnoveerd, maar welke van deze ideeën zijn geschikt om grootschalig te implementeren?
Hoe staat het LABteam er nu voor?
Op het moment zijn we aan het kennismaken met allerlei uitvoerende partners en leveranciers van Talis. Elke afspraak lijkt tot twee verschillende vervolgafspraken te leiden, maar de vaart zit er dus goed in! Eind december produceren we ons eerste tussentijdse rapport.
Waar zie je het LABteam in november 2019?
Ik hoop dat we in oktober voor minimaal één categorie bouwafval (Sanitair, keuken, verwarming, dak etc.) een optie tot waardevol hergebruik hebben. Recyclen is veelvoorkomend in de bouw, maar hergebruik zonder groot waardeverlies is de uitdaging.
Wat was voor jou de reden om aan de slag te gaan binnen een LABteam?
De beleving en ontwikkeling van de student staat centraal in het proces. Ik merkte gelijk dat er bij RvN@LAB veel ruimte was voor inspraak. Studenten doen niet alleen het loopwerk, maar draaien op elk niveau mee. Dat is zeldzaam! De combinatie van de juiste ideologie en de juiste methode, trok mij over de streep.
Waarom zouden andere studenten zich moeten aansluiten bij jouw LABteam of uberhaupt bij het LAB? Of waarom zou jij het LAB aanraden aan andere studenten?
Ik zou andere studenten aanraden in gesprek te gaan met LABteamleden. Uiteindelijk gaat het om jouw motivatie voor het project. Als jij achter het doel van een project staat, zorgt het LAB dat de rest goed komt. Je krijgt een inspirerende coach, persoonlijke begeleiding en de werkdruk wordt op jouw schema aangepast.
Waar kunnen wij jou in november 2019 tegenkomen?
Tegen die tijd ben ik begonnen aan mijn master. Ik kan je op dit moment nog niet vertellen in welk land dat gaat gebeuren. Dus oktober 2019 gaat voelt nog als de verre toekomst. Waarschijnlijk heb ik dan nog steeds een bijbaan met als thema’s duurzaamheid, jongeren en educatie.