De LABclub van RvN@LAB was altijd spannend. Studenten waren welkom op een geheime plek, in een ‘secret garden’ van een Nijmeegse ondernemer. Nu was de locatie nog spannender: het digitale podium van Zoom. Op vrijdag 3 april ontmoetten zo’n twintig studenten en ondernemers elkaar. Deelnemers uit Nijmegen kregen een klein pakketje – op gepaste afstand – overhandigd. Met een lokaal biertje, een frisdrankje en een klein flesje wijn. Het werkte!
Een beetje afwachten en de kat uit de boom kijken, daar begon het mee. Een korte Zoometiquette werd ‘streng’ uitgelegd om te voorkomen dat iedereen door elkaar zou praten. Zachte moderatie zou helpen dat iedereen aan bod kwam. Na de voorstelronde waren er drie pitches.
Eva Eikhout liet zien hoe je een studentenkamer kon ombouwen tot een heus challenge-parcours. Meerdere studenten zouden heel graag meedoen. Eelco van Montfoort zou vertellen over hoe hij vanuit Zuid-Amerika terugkeerde in een Nederland in de ban van corona. Maar hij vertelde over een medebewoner in zijn studentenhuis, die al dagen ziek was van corona. Hoe blijf je met tien personen veilig in een huis met één keuken, twee douches en twee wc’s, waar één persoon zich opsluit in zelfgekozen quarantaine? Max Rouwenhorst tenslotte behandelde heel kort twee zaken: enerzijds hoe het nu is te werken in een grote supermarkt anderzijds hoe jonge mensen toch recht (kunnen) hebben op betaling op basis van een nulurencontract, nu ze niet meer worden opgeroepen.
En ze raakten in gesprek. Over hoe je de dagen doorkomt op je kamer of bij je ouders thuis. Over hoe je studeert in deze tijden. Over hoe je als studievereniging zichtbaar blijft. Leden van studievereniging Synergy (Bedrijfswetenschappen RU) en van Nexus (Bedrijfskunde HAN) kregen tips over kansen. En studentenvereniging Enactus wil laten zien dat de wereld juist nu ook mooi is – met een Instagramaccount waarop initiatief en inspiratie wordt gedeeld, zo vertelde de voorzitter,
Ondertussen liep de box met parallelchats vol. Met vragen, met nadere informatie, met tips en met adressen, die werden uitgewisseld. Maar ondertussen ook was één van de studenten in beeld aan het wachten op een mail waarin zijn docent zou melden of zijn scriptie was goedgekeurd en hij zijn mastertitel zou hebben. Dat duurde enerverend lang, maar het verlossende woord kwam: Maarten is master! En er bleek een jarige: er is gezongen en geproost.
Een van de ondernemers zei na afloop: “Ik heb ontzettend veel geleerd van deze jonge mensen.” En van verschillende kanten klonk het: “Doen jullie dit snel weer?”. Dat doen we: op 17 april organiseert de RvN@Academy een soortgelijke borrel voor MKBers en op 24 april mogen de studenten weer …