Binnen het project ‘Energie in het Rijk van Nijmegen‘ heeft Movements Group in samenwerking met diverse regionale partners een demonstratie opstelling gerealiseerd waarbinnen een hybride warmtesysteem wordt gedemonstreerd welke slim worden gemanaged door software. Middels deze demonstratie opstelling wordt aangetoond dat de investering in duurzame warmtevoorziening rendeert en eenvoudig te realiseren is. Aan en door relevante marktpartijen uit de regio kan middels de demo opstelling inzichtelijk gemaakt worden hoe verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en wijken mogelijk kan worden gemaakt.
Het project is in samenwerking en afstemming met enkele belangrijke ketenpartners in de markt van duurzame marktontwikkeling opgestart.
Movements Group is zelf gespecialiseerd in het neerzetten van innovatieve duurzaamheidsconcepten en de ontwikkeling van innovatieve softwaresystemen en sensortechnologie die de combinatie van verschillende verduurzamingshardware efficiënter en overzichtelijker maakt. Voor de (on)mogelijkheden op hardwaregebied is gesproken met leveranciers en installateurs van infrarood verwarming, elektrische convectorkachels, pelletkachels, PVT panelen, warmtepompen en elektrische boilers. Op basis van de vergaarde kennis konden testopstellingen gerealiseerd worden en ondersteunende software met AI doorontwikkeld worden zodat de efficiëntie van de slimme aansturing van de combinatie van verschillende technieken worden aangetoond. Voornaamste uitdaging hierin was het ontsluiten van de verschillende systemen in een centraal monitorsysteem, welke de data realtime monitort en de verschillende systemen aanstuurt.
Het project is zeer voorspoedig gestart. Gesprekken met verschillende hardware partijen resulteerden in een snel inzicht in de (on)mogelijkheden waardoor snel gestart kon worden met de ontwikkeling van de testopstellingen. Belangrijke doelstelling was dat tijdens het Let’s Connect evenement van 15 februari 2019 er een testopstelling getoond kon worden op de RvN@HUB te Beuningen. Tevens is gelijktijdig begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheid tot het plaatsen van een demonstratieopstelling in Het Pakhuis in Zutphen. Helaas is dit niet mogelijk gebleken. Het bleek kostentechnisch niet haalbaar om binnen de beschikbare middelen aangevuld met het subsidiegeld 3 goede demonstraties te bieden. Besloten is om voor kwaliteit te gaan en naast de demonstratie op de RvN@HUB, waaraan de opstelling in het pakhuis identiek zou worden, de particuliere locatie te optimaliseren. Hiermee kon in onze optiek de veelzijdigheid aan mogelijkheden het beste gedemonstreerd worden. De ontwikkeling van de beide gerealiseerde demonstratieopstelling zijn voorspoedig verlopen. De particuliere locatie wordt momenteel zelfs nog verder uitgebreid met de nieuwste technieken om aan te tonen dat ‘0 op de gasmeter’ voor iedere particulier te realiseren is, ongeacht het type woning.
De particuliere locatie zorgt voor veel contacten en kennisuitwisseling tussen hardware producenten en leveranciers, alsmede installatiepartijen in de keten. Door daadwerkelijk uit te voeren en de resultaten te analyseren zijn de gesprekken over verduurzaming van de boardroom naar de praktijk verplaatst. Dit zal de concrete vermarkting van gecombineerde technieken en totaaloplossingen op het gebied van verduurzaming en CO2 reductie ten goede komen. Tijdens het Let’s Connect evenement werd een demonstratie gegeven waar middels een slimme AI interface op een tablet kon worden weergegeven aan geïnteresseerde partijen welke voordelen de combinatie van de verschillende verduurzamingen, aangestuurd door een intelligent overkoepelende softwaresysteem bieden op het gebied van CO2 reductie en hernieuwbare energie. Bij het evenement waren onder meer eigenaren en vertegenwoordigers van bewonersverenigingen, (lokale) overheden, kennisinstellingen, maar ook hardware leveranciers en bouw aannemers aanwezig. Ze toonden veel interesse voor de opstelling, hetgeen geresulteerd heeft in verbeterde samenwerking en het verder voeren van de regionale maatschappelijke discussie inzake verduurzaming en CO2 reductie, tezamen met concrete oplossingen in de keten van stakeholders. Dit zal naast de aangetoonde sociale impact ook resulteren in regionale economische groei.
De particuliere locatie zal aankomende maanden door verschillende marktpartijen verder ingezet worden voor experimenten op het gebied van de gastransitie.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met aanjager Martijn Hekkenberg van Movements Group.