Middels projecten en demonstratie-opstellingen aantonen dat de investeringen in duurzame energievoorzieningen in het Rijk van Nijmegen renderen en relatief eenvoudig te realiseren zijn.
MeerMiddels projecten en demonstratie-opstellingen aantonen dat de investeringen in duurzame energievoorzieningen in het Rijk van Nijmegen renderen en relatief eenvoudig te realiseren zijn.
MeerMovements Group wil in samenwerking met diverse regionale partners een demonstratie opstelling realiseren waarbinnen een hybride warmtesysteem wordt gedemonstreerd. Middels deze demonstratie opstelling wordt aangetoond dat de investering in duurzame warmtevoorziening rendeert en eenvoudig te realiseren is.
De opstelling wordt dynamisch opgezet waardoor toekomstige technieken eenvoudig toe te voegen zijn. De eerste demonstratie opstelling zal op de RVN@HUB Beuningen worden ingericht. Bij een particuliere locatie te Beuningen wordt een tweede proefopstelling geplaatst. Tot slot wordt er in Het Pakhuis te Zutphen, een bedrijfsverzamelgebouw gericht op innovatie en duurzaamheid, een derde demonstratie opstelling te realiseren.
De demonstratie wordt met de volgende onderdelen opgesteld:
De onderdelen 7 en 8, de software, brengen de opstelling van de verschillende componenten in evenwicht. Sensoren brengen de situatie in kaart. Hierbij gaat het om zowel fysieke sensoren, zoals warmte en lichtinval, als virtuele, zoals de weersverwachting. Middels de interface, maar ook de sensoren, wordt de warmtebehoefte in kaart gebracht. Op basis van historische gegevens wordt voorspeld hoe het meest duurzaam de warmte kan worden opgewekt.
Direct na realisatie van de demo opstelling zal aan de partners en relevante marktpartijen het systeem worden geïntroduceerd en aangeboden worden voor het verzorgen van demonstraties. Onder meer worden marktpartijen in de onderstaande branches uitgenodigd.
De volgende partijen zijn betrokken bij het realiseren van de demonstratieopstelling:
Het doel van het project is het realiseren van meerdere demonstratieopstellingen waarin gebruik wordt gemaakt van verschillende duurzame verwarmingssystemen die slim worden gemanaged door software. De demo opstelling kan worden benut door relevante marktpartijen uit de regio om te demonstreren hoe verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en wijken mogelijk kan worden gemaakt. Zo draagt de demo-opstelling bij aan de gastransitie.
De demo-opstelling geeft inzicht in hoe het gasverbruik kan worden teruggebracht en verwarming op gas kan worden vervangen door meer duurzame systemen.
Binnen het project wordt weergegeven waar samenwerking in de regio op het gebied van duurzaamheid toe kan leiden. Er ontstaat een synergie door de verschillende apparaten op slimme wijze te koppelen. De demonstratie maakt dit voor alle geïnteresseerde partijen zichtbaar en tastbaar. Middels de demonstratie willen we aan een zo groot mogelijk publiek laten zien waar samenwerking op het gebied van duurzaamheid toe kan leiden en hoe de losse componenten elkaar versterken. Met het gezamenlijke maatschappelijk breed gesteunde doel van duurzaamheid en CO2 reductie creëren we een samenhorigheid door uit te stralen dat regionale ondernemingen samenwerken om het probleem van CO2 uitstoot gezamenlijk aan te pakken. Naast deze sociale impact brengt dit logischerwijs ook economische voordelen voor de betrokken partijen met zich mee. De verschillende marktpartijen uit de genoemde branches die worden uitgenodigd zijn potentiële afnemers voor de samenwerkende partijen in de realisatie van de demonstratieopstellingen, welke allen regionale partijen zijn. De gecreëerde exposure zou moeten leiden tot een toename in afzet voor deze partijen hetgeen de economie ten goede komt. Daarnaast leidt de verduurzaming automatisch tot een toename in werk voor regionale installatiebedrijven wanneer opstelling zoals gedemonstreerd binnen dit project bij afnemers geplaatst moeten worden.
Het project verloopt zeer succesvol. Er is veel interesse en de partijen werken goed samen in het realiseren van de demonstratieopstellingen. De huidige status is van het project is als volgt:
RvN@ heeft duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan en heeft de ambitie om groei in de regio te bevorderen. Hierbij zoekt men naar cross-overs en realiseert men verbinding tussen (lokale) overheden, de burger en het bedrijfsleven. Dit project richt zich exact op deze pijlers en deze partijen: door met regionale bedrijven een samenwerking op te tuigen op het gebied van duurzaamheid en innovatie en dit toonbaar en tastbaar te maken voor lokale overheden, burgers- en burgerinitiatieven, kennisinstellingen en bouwbedrijven wordt samenwerking en regionale groei bevordert. RvN@ kan door het ondersteunen van dit project bijdragen aan het als regio gezamenlijk toewerken naar een duurzamere regio middels innovatieve coöperatie, hetgeen zowel een sociale impact heeft als in economische groei resulteert.
In het kader van de energietransitie (SER energieakkoord, Gelders Energie Akkoord) is het van groot belang dat we niet alleen energie besparen, maar ook voldoende duurzame energie opwekken. Zonnedaken kunnen daarbij helpen. Tevens zijn er veel partijen die het realiseren van zonnepanelen op daken van A tot Z kunnen begeleiden.
In 2025 willen we minimaal 100.000 zonnepanelen op daken in het Rijk van Nijmegen. Stap één daartoe is om aanbieders van zonnepanelen en dakeigenaren samen te brengen.
In het kader van energietransitie is het van groot belang dat we niet alleen energie besparen, maar ook genoeg duurzame energie opwekken. Zonnedaken kunnen daar bij helpen. Maar hoewel veel bedrijven daken hebben die uitermate geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, worden deze daken nog onvoldoende benut.
Daarom organiseren we een bijeenkomst, waarvoor we aanbieders van zonnepanelen én eigenaren van grote daken in de regio uitnodigen. Zo komt vraag en aanbod bij elkaar. Om deze bijeenkomst uitstraling te geven, betrekken we bekende personen uit de regio erbij en maken we er een leuk en aantrekkelijk programma van.
Dakeigenaren krijgen meerdere opties als ze zonnepanelen installeren. Ze kunnen de energie zelf gebruiken, maar deze ook verkopen. Of ze kunnen hun dak
verleasen voor de opwekking van duurzame energie, bijvoorbeeld via een lokale coöperatie.
Na de bijeenkomst kijken we welke partijen goed matchen en waar hun behoeften liggen. We houden ook in de gaten dat dakeigenaren goed en op tijd een offerte krijgen, zodat het plan navolg krijgt.
Communityleden
De Gelderse Natuur en Milieufederatie, Ivo Snijders en Justine Italianer (Locol), gemeente Nijmegen, Power2Nijmegen, Antoine Driessen (Rabobank).
Aanjager
Volkert Vintges, directeur Gelderse Milieufederatie
Een deelproject hiervan is een initiatief vanuit de RvN@HUB in Beuningen nieuw leven in te blazen. Er wordt gekeken naar dubbelzijdige zonnepanelen die van twee kanten energie kunnen opwekken. De ene kant van het paneel vangt zonne-energie op en de andere kant warmte van het dak. Er wordt onderzocht of dit experiment kan plaatsvinden op het dak van de RvN@HUB in Beuningen.