

Op vrijdag 21 maart 2025 vond het inspirerende symposium Groene Innovaties plaats in de sfeervolle kapel van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Het symposium, georganiseerd door de triple helixgroep Lifeport Circular Lab, was de afsluiter van de Week van de Circulaire Economie en bracht ondernemers, onderzoekers, studenten en beleidsmakers samen rond één gemeenschappelijk ambitie: het versnellen van de circulaire transitie in de regio Arnhem-Nijmegen.
Namens gastheer Hogeschool Van Hall Larenstein opende Gerard Robijn, directeur Onderzoek, het symposium. Jan van Dellen, directeur van The Economic Board, volgde met een bevlogen boodschap: “Circulariteit is cruciaal, maar in de landelijke media blijft het te vaak onderbelicht. Terwijl we in deze regio al zo veel doen—en daar mogen we trots op zijn.”
Onder leiding van spreekstalmeester Ruth Klein volgde een inspirerende estafette van drie keynotes. Bernard van Gastel (Radboud Universiteit) sprak over het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid, Ute Sass-Klaassen (HVHL) nam ons mee in de wereld van bosbeheer en biobased bouwen, en Sjors Witjes (RU) benadrukte het belang van samenwerken binnen de circulaire economie. Zijn reminder aan de deelnemers – “Check your ego at the door” – zette direct de toon voor de interactieve werksessies die volgden.
Met de opgedane inspiratie in de achterzak starten was het tijd om actief aan de slag te gaan met drie actuele thema’s:
• Klimaatadaptatie | Water en Bodem – Onder leiding van Soil Valley en Lifeport Cool Lab werd inzichtelijk hoe cruciaal gezonde bodems zijn voor klimaatbestendige regio’s. Gerd-Jan Oud (HAN) gaf toelichting op concrete praktijkprojecten en de rol van bewoners hierin.
• Circulair bouwen en transformeren – VIA-T en Conceptueel Circulair Bouwen (CCB) zorgden, onder leiding van Suzanne Westrik van Lifeport@, voor een prikkelende sessie met stellingen die open gesprekken op gang brachten over de toekomst van de bouwsector. Ondanks de uiteenlopende invalshoeken bleek de wens om samen te leren en te bouwen aan duurzame oplossingen sterker dan ooit.
• Circulaire economie – In deze sessie, onder begeleiding van Lifeport@ InnovatieHub Circulair en Van Hall Larenstein werd met een bol wol een visueel netwerk van kruisverbanden gespind tussen onderwijs, bedrijfsleven en studenten. Een tastbare reminder van de kracht van verbinding en co-creatie.
Het symposium sloot af met een borrel en was een warme afsluiting van een week vol inzichten, inspiratie én concrete stappen richting een duurzamere regio.
De rode draad van de dag? Circulariteit vraagt om verbinding, lef én het delen van kennis. Of het nu gaat om bouwen met biobased materialen, bewust gebruik van AI of slim omgaan met reststromen: de oplossingen liggen soms al binnen handbereik – als we elkaar weten te vinden.
Het symposium werd georganiseerd door deelnemers aan de de triple helixgroep Lifeport Circular Lab, die bestaat uit:
The Economic Board, Groene Metropoolregio, Wageningen University & Research, Radboud Universiteit, Hogeschool Van Hall Larenstein, HAN University of applied sciences, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen en Lifeport@.
Meldingen