![](https://lifeporthub.nl/wp-content/uploads/2024/12/Bart-en-Erik-3-1-scaled-e1733995675624-686x385.jpg)
![](https://lifeporthub.nl/wp-content/uploads/2024/12/Bart-en-Erik-3-1-scaled-e1733995675624-686x385.jpg)
Na vijf jaar voorzitterschap draagt Bart de Bruin het stokje van de Circulaire Raad over aan Erik Wegh. Een moment om terug te blikken op mijlpalen, uitdagingen, lessen én om vooruit te kijken naar een ambitieuze toekomst. In dit interview delen beide voorzitters hun visie op circulariteit, de kracht van samenwerking en de rol van onze regio als koploper.
Voor Bart, directeur Dar, was de afgelopen vijf jaar een periode van bouwen en verbinden. “We begonnen in coronatijd, een uitdaging op zich. Maar dankzij een enthousiast netwerk en gedreven leden hebben we echt een fundament gelegd voor de circulaire transitie in het Rijk van Nijmegen. Initiatieven zoals de Cirkel Awards, het Lifeport Festival Circulair, het Nationaal congres Circulaire economie en innovatieve projecten zoals VIA-T en de recycling van luiers en elektronica-afval zijn daar prachtige voorbeelden van.”
De nauwe samenwerking met kennisinstellingen, zoals de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), ziet Bart als een van de belangrijke randvoorwaarden. “De kennisuitwisseling tussen studenten, bedrijven en overheden is precies waar de Circulaire Raad voor is bedoeld.”
Hoewel hij nu zijn rol als voorzitter overdraagt, blijft Bart nauw betrokken als lid van de Circulaire Raad. “Ik denk dat we elkaar nodig hebben om de circulaire transitie te realiseren.”
Uitreiking Cirkel Awards 2024
Een moment dat er voor Bart uitsprong? Het Nationaal Congres Circulaire Economie, met koningin Máxima en staatssecretaris Vivianne Heijnen als gasten. “Dat zo’n evenement naar onze regio kwam, als een van de toonaangevende circulaire regio’s, laat zien dat we echt iets bijzonders aan het neerzetten zijn. Zonder de Circulaire Raad en Lifeport@ was dat niet gelukt.”
Bart benadrukt dat de circulaire economie niet enkel om idealen draait. “Uiteindelijk moet het slimmer omgaan met grondstoffen economisch rendabel zijn en geld opleveren, anders blijft circulaire economie een modewoord zonder impact. Met de eindigheid van de grondstoffenvoorraad in de wereld in ons achterhoofd zou dat een doodlopende weg zijn.” Dat betekent uitdagingen aanpakken en zoeken naar koplopers die bereid zijn te investeren in een duurzame toekomst. Daarnaast is ook slimme wet- en regelgeving, die de circulaire transitie gaan versnellen, daarbij essentieel.
Zijn belangrijkste les voor de regio? “We moeten onze boodschap breder uitdragen en meer bedrijven betrekken. Dan kunnen we nog meer impact maken. De regio is er klaar voor.” Dat sluit naadloos aan bij de ambitie van Erik Wegh.
Erik, directeur Interchem, neemt de rol van voorzitter met enthousiasme over. Voor hem is het belangrijk om de verbinding tussen overheid, onderwijs en ondernemers (triple-helix) te versterken. “We willen een community creëren waarin bedrijven kennis delen en elkaar helpen. Vaak liggen oplossingen dichterbij dan je denkt, bijvoorbeeld op je eigen bedrijventerrein.”
Zijn focus ligt op zichtbaarheid en samenwerking. “Onze regio heeft zoveel circulaire successen – zoals het luierproject en het verfproject. Daar mogen we trots op zijn en dat moeten we beter ventileren.” Erik ziet de Circulaire Raad als een platform waar bedrijven en organisaties samenkomen om concrete projecten op te zetten.
Presentatie verfproject – Raad van Advies Lifeport@
De Circulaire Raad bruist van ambitie. Met een divers team van experts en betrokkenen, elk met unieke kennis en achtergronden, ligt de focus op het aanpakken van urgente uitdagingen zoals afvalstromen en grondstoffentekorten. Een mooi voorbeeld? Het verfproject. Wat in onze regio begon, trok landelijke aandacht en wordt nu dankzij steun van de branchevereniging verder uitgerold. Dat is de kracht van onze samenwerking.
Erik en Bart schetsten een inspirerend toekomstbeeld: “We willen onze regio positioneren als nationale én internationale koploper in circulariteit. Een regio met een sterke identiteit, een breed netwerk en zichtbare impact.” Dit betekent niet alleen méér circulaire projecten, maar ook het versterken van verbindingen tussen alle betrokken partijen.
Samen met de leden is er een lijst opgesteld van maar liefst 200 bedrijven die passen in onze circulaire community. De boodschap is duidelijk: de regio zit vol potentie en is klaar om te groeien.
Bart de Bruin en Erik Wegh
“Doe mee! Durf te experimenteren en laat zien wat je doet.”
Bart en Erik delen een duidelijke boodschap: niemand kan de circulaire transitie alleen realiseren. “We hebben elkaar nodig,” zeggen Bart en Erik. “Kijk verder dan je eigen bedrijfsgrenzen en zoek samenwerking in de keten op. Hoe meer we samenwerken, hoe sterker onze regio wordt – voor nu én voor de generaties na ons.”
“Hoe willen we onze regio achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen?”
De Circulaire Raad staat voor je klaar met een breed netwerk van experts, bedrijven en instellingen die willen helpen. Samen bouwen we aan een toekomst waarin circulariteit de norm is. Sluit je aan, word lid. zet die eerste stap en maak impact. Samen maken we circulariteit de standaard!
Meer informatie? Bekijk de informatie over de Community Circulair Ondernemen of neem contact op via circulair@lifeporthub.nl.
Meldingen