De Luierrecyclingsinstallatie van ARN BV heeft een nieuwe set mogelijkheden geopend in de recycling van luier en incontinentiemateriaal. ARN heeft initiatief genomen deze te benutten in de keten. Op 18 mei organiseert zij een symposium over het versterken en uitbreiden van deze circulaire keten. ARN BV heeft studenten van Radboud Universiteit, ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem en Nijmegen in een challenge uitgedaagd mee te denken over dit vraagstuk.
In drie teams, multilevel en interdisciplinair zijn zij de afgelopen periode aan de slag gegaan. In korte tijd hebben zij zich het vraagstuk en de keten eigen weten te maken en zullen op 18 mei hun adviezen presenteren. In een serie van drie artikelen beschrijven de drie teams hun proces. Dit is team 1: Het multidisciplinaire en multi-level team van studenten van RU en HAN.
De Luierrecyclingsinstallatie van de ARN verwerkt de apart ingezamelde wegwerpluiers onder meer tot plastic korrels, waarvan allerlei producten kunnen worden gemaakt. Deze ketensamenwerking tussen de ARN, de DAR, gemeenten, zorginstellingen en onderwijsinstellingen als de WUR is uitermate succesvol. Luiers maken 25% uit van de afvalberg. Nu worden die niet meer verbrand, maar via een innovatief proces circulair gemaakt. Alleen: er blijven kansen in de keten onbenut. Aan de voorkant, bij de producent, en aan de achterkant, bij de gebruikers van gerecycled plastic.
Hoe betrek je de producenten in deze keten? Studenten van de HAN en van de Radboud Universiteit bogen op 19 april jongstleden zich over deze uitdaging. Ze begonnen met een brede inventarisatie van producten die van de plastic korrels kunnen worden gemaakt. Van zaken die bruikbaar zijn in het interieur – zoals vloeren en meubilair – , via onderdelen in het vervoer – zoals bumpers en fietsframes – tot handige functionele producten – zoals kliko’s, buizen en festivalmuntjes. Vervolgens waren de studenten het erover eens dat de producten die uit de korrels worden gemaakt een rol moeten kunnen gaan spelen in de ‘groene’ marketing van de luiers en daarmee slim inspelen op een ‘groener’ imago van de luierproducent.
Volgens de studenten hebben de luierproducenten wel degelijk een belang bij circulaire oplossing die de Luiercentrale biedt. Om dat aan de producenten duidelijk te maken ontwikkelden de studenten een strategie. Die strategie maken zij bekend tijdens het symposium dat de ARN op 18 mei aanstaande organiseert.
Meer over het symposium en de studentenchallenge vindt je op deze pagina.