Tijdens de opening van de Week van de Circulaire Economie werd het belang van regio’s in de ontwikkeling van de circulaire economie benadrukt. Op het regiocongres van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen onderschreef voorzitter Hubert Bruls dit in zijn in zijn ‘State of the Region’. De RvN@ Circulaire Raad vervult sinds 2020 deze rol in de versterking van de circulaire innovatiekracht van het MKB in de regio Rijk van Nijmegen. Ontmoetingen, zoals tijdens de Circulaire 4daagse zijn hierin onmisbaar. ‘’Tijdens deze 4 themadagen wordt er vaak meer bereikt en gedeeld dan je in een halfjaar koppen koffie en vergaderingen plannen kunt bereiken.’’ Aldus plaatsvervangend directeur RvN@, Martijn de Haas. Tijdens deze ontmoetingen treft het bestaande netwerk elkaar – heel belangrijk om elkaar ook op de hoogte te houden – en het netwerk groeit ook. Martijn de Haas: “Ik ontmoette young professionals met ambities om met circulariteit aan de slag te gaan. Ze wilden weten welke kansen er binnen RvN@ zijn. Dit is de jonge energie die een innovatienetwerk kan gebruiken.”
Circulaire kennisdeling
Behalve ontmoetingen werd er ook kennis gedeeld. Tijdens de Meet&Match bezochten experts van het Versnellingshuis, een samenwerking van het Ministerie van IenW, VNO-NCW, MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland, het Rijk van Nijmegen om regionale circulaire startups te helpen versnellen met hun kennis.
Tijdens de Masterclass Circulaire Businessmodellen door emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit, Jan Jonker, kregen finalisten van De Cirkel en Startup Cirkel de kans hun vragen voor te leggen aan deze grootheid in de circulaire economie. Jan Jonker, tevens juryvoorzitter van de circulaire awards van het Rijk van Nijmegen, benadrukte dat de hoogste tijd is om de circulaire transitie te maken. “We moeten nu grote stappen zetten van duurzame knuffelprojecten naar circulaire businessmodellen.”
Circulaire innovaties op het podium
De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 gaf duurzame bedrijven uit de provincie een verdiend podium om hun circulaire innovaties te laten schitteren. En dat deden ze, met winnaars als Lagemaat Circulair en geWOONhout die respectievelijk de jury- en publieksprijs in de wacht sleepten. Gedeputeerde Helga Witjes: “Prachtig dat vooral bouwbedrijven dit jaar zowel de publieksprijs als de Gelderse Circulaire prijs winnen! Een sector die de komende jaren het verschil kan maken.”
Om nog meer bedrijven te helpen in de overgang naar circulariteit, opende Gedeputeerde Helga Witjes het Circulaire Ondernemersloket Oost-Nederland tijdens de finale. Dit loket biedt ondernemers in Gelderland die bezig zijn met circulaire projecten hulp en ondersteuning van experts. Het circulaire ondernemersloket Oost-Nederland is een initiatief van Kiemt, VNO-NCW Midden en Provincie Gelderland, en wordt gefaciliteerd via de website van CIRCLES.
Dit jaar waren er meer dan 35 inzendingen van bedrijven uit diverse sectoren, waaronder bouw, voeding en consumentengoederen. Een onafhankelijke jury bestaande uit Gelderse experts op het gebied van circulariteit beoordeelde de inzendingen op de mate van circulariteit, vernieuwend karakter, schaalbaarheid en samenwerking met andere partijen in de keten.
“We zijn ontzettend onder de indruk van alle inzendingen die we dit jaar ontvingen”, aldus Programmadirecteur Circulair van RvN@, Marieke Verhoeff, “De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 toont de kracht en de diversiteit van de innovatieve bedrijven in onze provincie. De winnaars zijn een inspiratie voor ons allemaal en we feliciteren deze circulaire koplopers met hun prestatie.”
In 2023 zullen wederom de circulaire awards De Cirkel en Startup Cirkel uitgereikt worden. Daarnaast zal 26 juni wederom het Lifeport Festival Circulair plaatsvinden. Via www.startpuntcirculair.nl blijf je op de hoogte van alle activiteiten en het laatste nieuws uit de circulaire regio Rijk van Nijmegen.