Om de zichtbaarheid van de activiteiten van het Taskforce Ondernemersfonds Nijmegen (TON) te vergroten, is RvN@LAB gevraagd drie door het TON gesteunde projecten bij een breder publiek voor het voetlicht te brengen. De ondernemers achter de projecten werden over de resultaten geïnterviewd. LABstudent Yasmin van den Anker schreef de artikelen over en Maaike Borsboom vertaalde de verhalen naar tekeningen.
Succesvol starten
In 2015 werkte in Nijmegen het het Centrum Voor Jong Ondernemerschap met dertien jonge bedrijven. Om het startupklimaat een boost te ging dit centrum in 2016 over in StartUp Nijmegen – met werkplekken en andere faciliteiten (zoals advies van ondernemers en gebruik van spreekkamers, presentatiezalen etc.) voor startende ondernemers.
Met succes. Na begonnen te zijn bij StartUp Nijmegen werken momenteel meer dan 245 mensen op zestig verschillende locaties in het Rijk van Nijmegen. StartUp Nijmegen heeft ervoor gezorgd dat onze regio als enige een succespercentage heeft van 75% van startende ondernemers die vijf jaar na de start nog bestaan.
Hierdoor is StartUp ook een banenmotor. Startups groeien tot vijf keer sneller binnen StartUp Nijmegen dan wanneer er wordt ondernomen vanuit een werkplek thuis op zolder. Startup Nijmegen laat startende ondernemers zelf het avontuur aangaan, zodat zij ontdekken of zij kunnen ondernemen en of de onderneming op langere termijn levensvatbaar is.
Leren van elkaar
StartUp Nijmegen is gefocust op ondernemen, zo zegt Dick Bos van StartUp Nijmegen. Uitgangspunt en ambitie van StartUp Nijmegen is vooral het percentage succesvol startende ondernemers te verhogen. Binnenshuis adviseren twee aanjagers (ervaren ondernemers) de starters, maar er is ook een netwerk van 42 ervaren ondernemers, die in spreekuren klaar staan voor alle startende ondernemers in het Rijk van Nijmegen. In inspirerende workshops, trainingen en andere activiteiten worden verhalen gedeeld en leren ondernemers van elkaar.
Een voorbeeld is fuck up night. Ondernemers delen op een podium hun grootste blunders of fouten. Een beetje om te lachen, maar vooral om ervan te leren: natuurlijk om succesvol te ondernemen zonder deze fouten te maken, maar ook om in te zien, dat zij niet de enige zijn die fouten maken. En dat er op weg naar succes ook fouten gemaakt mogen worden. Dat zie je terug in alle initiatieven van Start Up Nijmegen: ondernemers leren van ondernemers!
Deskundige sprekers en specialisten geven in masterclasses presentaties. Zo worden er bevlogen verhalen gedeeld. Zo leert een social media expert hoe je het bereik van je bedrijf via Facebook, Instagram, LinkedIn etc. kunt vergroten. Dit geeft nieuwe inzichten, nieuwe tools en telkens ook inspiratie.
Aanjagen jong ondernemerschap
Het verdienmodel van StartUp bestaat uit de inkomsten van de startende ondernemers die voor een schappelijke prijs een plek binnen het gebouw met alle faciliteiten tot hun beschikking krijgen. Daarnaast ontvangt StartUp bijdrages van meer dan 40 ondernemingen en organisaties uit Nijmegen e.o. Van de gemeente Nijmegen een aflopende projectsubsidie en een jaarlijkse bijdrage van de Rabobank, ROC, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Radboud Universiteit, waardoor StartUp Nijmegen interessante, aanjagende en inspirerende activiteiten, masterclasses en workshops kan blijven organiseren voor ondernemend en studerend Nijmegen e.o. Met de subsidie van Taskforce Ondernemersfonds Nijmegen StartUp Nijmegen de basisinfrastructuur voor een partnernetwerk gebouwd.
StartUp Nijmegen werkt samen met RvN@. Een superinitiatief, zegt Dick Bos. Hij denkt dat door RvN@ en RvN@LAB het ondernemerschap onder jongeren in Nijmegen alleen maar groeit.
Vanuit RvN@ ziet programmadirecteur Kristie Lamers volop kansen – met name in het bevorderen van het ondernemersklimaat ook voor jonge ondernemers. RvN@ introduceert in 2020 – samen met de drie grote onderwijsinstellingen en met StartUp Nijmegen – de Student Business Award. Kansrijke student businesses krijgen de mogelijkheid door te starten en een echte startende onderneming te worden.