Grondstoffen worden duurder en raken op. We moeten onze economie anders inrichten en circulair gaan denken. Circulair ondernemen vraagt van ondernemers om anders te denken, over de grenzen van het eigen bedrijf heen te kijken en samen te werken. Zo ontstaan nieuwe ideeën en businessmodellen. Binnen de circulaire economie ligt de focus op het sluiten van grondstof-kringlopen, minder verspilling, minder vervuiling, minder verlies van energie, minder CO2-uitstoot. Minder kortom, want teveel circuleert nutteloos op onze aarde, met alle gevolgen van dien. Overheden en bedrijven gaan steeds meer actief aan de slag met circulaire verbeteringen, soms zijn ze er zelfs al onbewust mee bezig.
Naar aanleiding van de Circular Economy Challenge van de Rabobank en KPMG in het voorjaar van 2018 heeft woningcoöperatie Talis aan RvN@LAB de opdracht verstrekt om een bijdrage te leveren aan het mee circulair werken. Besloten is om dat stapsgewijs te gaan onderzoeken.
Het eerste LABteam gaat een concreet renovatieproject in kaart brengen. Wat gebeurt er als gesloopt wordt? Waar blijven de verwijderde onderdelen? Wordt hergebruik overwogen? In dit LABteam gaan vijf studenten van Agreen aan het werk. In nauw overleg met het nieuwe project ECO+BOUW. LABmentor Frits Baghus gaat het team begeleiden.