De circulaire economie groeit hard en het einde is nog lang niet in zicht. Bedrijven kijken steeds meer op een andere manier naar grondstoffen en reststromen. Maar ook naar product design, nieuwe natuurlijke materialen, nieuwe verdienmodellen (servicemodellen), life cycle kosten, ketensamenwerking etc. Dit biedt ongekende kansen voor het bedrijfsleven.
Maar wat kunnen je hiermee als ‘MKB-bedrijf’? Waar liggen je kansen om circulair te ondernemen? In nauwe samenwerking met RvN@, Rabobank Rijk van Nijmegen en The Economic Board ontwikkelt een aantal circulaire specialisten uit het Weave-netwerk een nieuwe aanpak die deze kansen naar boven haalt. Geen standaardprogramma maar een aanpak die diep inzoomt op de mogelijkheden die passen bij jouw bedrijf.
Om businesskansen die de circulaire economie binnen regio Rijk van Nijmegen biedt te benutten, initieert RvN@ een circulaire check-up voor het MKB. Dit biedt een bedrijf:
De Circulaire Kickstart is op dit moment in ontwikkeling en zal weldra bij twee regionale bedrijven in pilotvorm worden uitgerold. Zowel RvN@ als The Economic Board hebben hiervoor een voucher ter waarde van meer dan € 5.000,- ter beschikking gesteld. Deze pilots leiden uiteindelijk tot maatwerktrajecten voor de geselecteerde bedrijven. Maatwerk dat hen de voordelen van het circulaire ondernemen laat plukken.
Van staalbewerker tot een grote tandartspraktijk, elke MKB-er in het Rijk van Nijmegen komt in aanmerking voor de Circulaire Kickstart voucher.De selectie van de twee pilotbedrijven vindt plaats in juni 2018 en zal bekend worden gemaakt tijdens de RvN@ bijeenkomst ‘Durf te vragen: Op de stip XL’ op 18 juni a.s. Naast dat het deelnemende bedrijf zich aan het proces committeert, dient het zich aan te melden via deze link en op 18 juni ook daadwerkelijk met een vertegenwoordiging bij de Durf te vragen: Op de stip XL aanwezig te zijn.
Binnen de circulaire economie ligt de focus op het sluiten van grondstof-kringlopen, minder verspilling, minder vervuiling, minder verlies van energie, minder CO2-uitstoot. Minder kortom, want teveel circuleert nutteloos op onze aarde, met alle gevolgen van dien. Overheden en bedrijven gaan steeds meer actief aan de slag met circulaire verbeteringen. Daarnaast stellen ze steeds meer circulaire eisen aan hun relaties. Consumenten vragen om ‘groene’ producten en bedrijven passen het toe om onderscheidend te zijn. Het is ook dringend nodig om de klimaatdoelen te halen.
Circulair gaat een omslag teweeg brengen in de huidige lineaire economie:
Onderzoek voorspelt dat deze nieuwe economische weg binnen vijf jaar groeit naar een jaarlijkse marktwaarde van ruim zeven miljard euro en 54.000 banen heeft opgeleverd (RvO Nederland, 2018).