De traditionele foodketen staat onder druk!? De consument staat centraal en “de route” naar de consument is een open en hybride weg geworden. De aankomende jaren zullen bedrijven die actief zijn in de foodsector rekening moeten houden met drie belangrijke trends in de voedselketen:
Op vrijdag 23 februari heeft de Food Community RvN@ een presentatie verzorgd bij de HAN in Nijmegen en deze trends met de aanwezige studenten gedeeld. Aan de hand van diverse stellingen zijn de studenten aan het denken gezet. Vooral de stellingen dat in 2030 de huisarts bepaalt wat we eten, leidde tot verbaasde, maar ook afkeurende reacties. Ook was er veel verdeeldheid over de mate waarin we in 2030 online onze boodschappen gaan doen. Nederland heeft het best dekkende supermarkten bestand in de wereld, waarom zouden we online boodschappen doen? Anderzijds zijn ruim 80% van onze boodschappen repeterend. Die kunnen straks toch via big data of via de koelkast automatisch besteld worden?
Daarnaast werden de aanwezigen geconfronteerd met de veranderende pincode van onze wereld. De pincode zal veranderen van 1114 naar 1145. Wat wordt hiermee bedoeld. Nu zijn er ongeveer 7 miljard mensen op de wereld: een kleine 1 miljard in Europa, ca. 1 miljard in Noord- & Zuid- Amerika, 1 miljard in Afrika en 4 miljard in Azië, totaal 7 miljard. In 2100 zal de wereldpopulatie groeien naar 11 miljard mensen, waarvan 4 miljard in Afrika en 5 miljard in Azië. Met andere woorden waar we nu ten opzichte van 1 Europeaan, 1 Afrikaan hebben, zal dat naar verhouding 1 op 4 worden. We zullen dus de aankomende decennia meer moeten produceren. In praktische zin, wanneer we blijven doen wat we deden, hebben we 2x de wereld nodig in 2050 om alle monden te voeden. Het moet dus anders, meer met minder.
Geïnteresseerd in de hele presentatie? Zie het bijgevoegde pdf-document: 201802 HAN presentatie
Food Community is kennisdelen. De presentatie werd verzorgd door Martijn Rol (sectorspecialist Food bij Rabobank) en Bjorn Claus (Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank en aanjager van de Food Community).