Na een carrière vol betekenisvolle bijdragen aan de regio als o.a. wethouder van de Gemeente Beuningen deelt Hans Driessen zijn reflecties en ervaringen als een van de grondleggers van Lifeport@ (toen nog RvN@). We spraken met hem over de start van het project, de uitdagingen & successen en zijn visie voor de toekomst. Een verhaal van samenwerking, innovatie en toekomstvisie.
Het gesprek begon met een glimlach. Hans, nu genietende van zijn pensioen, is Italiaans aan het leren. Geïnspireerd door een vakantie in Toscane, besloot hij de taal te leren om nog beter te kunnen communiceren tijdens toekomstige bezoeken. Terwijl hij geniet van actieve bezigheden, zoals lid van de Raad van Toezicht van het Montessoricollege Nijmegen/Groesbeek, kijkt hij met trots terug op zijn betrokkenheid bij Lifeport@ (toen nog RvN@) en de impact die het heeft gehad op de regio Nijmegen.
Tien jaar geleden, in 2014, begon Hans zijn reis met Lifeport@ toen hij wethouder Economische Zaken in Beuningen was. “Het begon allemaal met een gesprek tussen onze burgemeester en de directeur van de Rabobank, Antoine Driessen,” herinnert Hans zich. “Antoine wilde door middel van intensieve gesprekken in de gemeenten van het Rijk van Nijmegen in kaart brengen waar kansen voor economische en maatschappelijke ontwikkeling lagen. Hier heb ik met veel plezier aan meegewerkt.”
Hans benadrukte de kracht van samenwerking. “We wilden de economische ontwikkeling van het Rijk van Nijmegen stimuleren door overheden, onderwijs en bedrijfsleven samen te brengen. Dit was niet altijd gemakkelijk, maar we wisten dat samenwerking de sleutel was.”
Uitdagingen waren wel aanwezig. “Sommige gemeenten waren aarzelend om mee te doen,” geeft Hans toe. “Ik moest vaak op pad om mijn collega’s te overtuigen van de voordelen van samenwerking. Gelukkig stond mijn gemeenteraad open voor dit soort initiatieven.” De beginjaren van Lifeport@ waren volgens Hans een tijd van pionieren en experimenteren.
In 2016 werd de stichting Lifeport@ officieel opgericht en werd Kristie Lamers aangesteld als directeur. “Kristie bracht de nodige energie en visie om Lifeport@ verder te ontwikkelen,” zegt Hans. “Ze werkte hard om de betrokkenheid van alle gemeenten te waarborgen en de voordelen van samenwerking duidelijk te maken.”
Een van mijn hoogtepunten was een circulair festival in Beuningen, waar mensen bij een kampvuur ideeën uitwisselden en nieuwe zakelijke contacten legden. “Het was een bijzonder evenement dat de kracht van samenwerking en innovatie liet zien,” aldus Hans.
Een cruciale stap in de ontwikkeling van Lifeport@ was de focus op het midden- en kleinbedrijf (MKB). “We realiseerden ons dat deze bedrijven vaak niet zo goed georganiseerd zijn en dat er behoefte was aan ondersteuning en innovatie,” legt Hans uit. Lokaal is niet iedereen aangesloten bij branchevereniging of ondernemersvereniging. Hoe zorg je dan voor verbinding? ” Met de komst van Kristie werd deze focus sterker en werden er initiatieven gelanceerd die de innovatieve kracht en verbinding van het MKB versterkten.”
Tijdens de coronapandemie toonde Lifeport@ zijn veerkracht door digitaliseringsvouchers voor het bedrijfsleven beschikbaar te stellen. “Kristie en haar team hebben dit fantastisch georganiseerd,” prijst Hans. “Ze scoorden echt punten door deze ondersteuning op regionaal niveau uit te breiden.” Lifeport@ staat echt voor de innovatiekracht van het MKB.
Hans is optimistisch over de toekomst van Lifeport. “Het bruisende karakter en de energie van de organisatie zorgen ervoor dat het nog lang een positieve bijdrage zal leveren aan de regionale economie,” zegt hij. “Er wordt aan de toekomst gewerkt met een opgewektheid en vrolijkheid voor nieuwe, innovatieve ideeën.”
Hans benadrukt ook het belang van leren en experimenteren. “Het is oké om fouten te maken. Dat is onderdeel van het leerproces,” zegt hij. ” Accepteer je mislukkingen binnen de experimenteerruimte en leer ervan. We hebben soms, ook bij de Gemeente, geïnvesteerd in projecten die niet altijd succesvol waren, maar daar leer je van en dat maakt een organisatie sterker.”
Hans is erg enthousiast over een van de meest opwindende nieuwe projecten: Young Innovators. Lifeport@ gaat een innovatiemonitor uitzetten, zodat er op een data-driven manier in kaart gebracht wordt wat er in beweging is bij het MKB in de verschillende sectoren, maar ook wat nog niet. Hierbij gaan 600 studenten van de Radboud Universiteit, de HAN en het ROC 150 MKB-bedrijven in de regio bezoeken. “Fantastisch dat dit project ook ervoor zorgt dat jong talent de kansen en mogelijkheden in onze regio leert kennen,” zegt Hans. “Het helpt ook om de verbinding tussen studenten en het lokale bedrijfsleven te versterken.”
Hans kijkt met trots terug op zijn tijd bij Lifeport@ en de resultaten die zijn bereikt. “Het begon met een eenvoudig gesprek, en nu, tien jaar later, zien we een bloeiende samenwerking die de regio Rijk van Nijmegen ten goede komt,” zegt hij. “Lifeport@ blijft een inspiratiebron voor iedereen die gelooft in de kracht van samenwerking, innovatie en toekomstgericht denken.