Op woensdag 23 augustus kwamen bestuurders van ROC Nijmegen, HAN University of Applied Sciences, Radboud Universiteit en RvN@ bij elkaar. Het afgelopen jaar werkten zij in een bouwteam aan een plan dat een structurele samenwerking met regionale impact realiseert. Dit resulteerde in het commitment om in ieder geval de komende twee jaar programmatisch op maatschappelijk relevante thema’s in de regio Arnhem-Nijmegen samen te werken.
Het plan heeft ten doel de samenwerking tussen kennisinstellingen onderling en met regionale mkb te versterken. Op de langere termijn moet dit onder andere leiden tot een sterker regionaal mkb, behoud en duurzame inzetbaarheid van talent in de regio en een directe bijdrage van onderwijs en onderzoek aan de regionale uitdagingen en transities waar de samenleving voor staat.
De afstemming tussen de vraag en aanbod van het mkb en onderwijs blijkt in de praktijk vaak een grote uitdaging. In een structurele programmatische aanpak kunnen de behoeften van mkb-clusters en onderwijs beter op elkaar worden afgestemd. Zo kunnen ze elkaar beter ondersteunen en versterken in de opgaven die de transities brengen en vergroot de kwaliteit van de gezamenlijke projecten.
Het plan helpt om studenten van verschillende opleidingen elkaar te laten ontmoeten en samen te laten werken. Dit is belangrijk, omdat het studenten helpt om een bredere blik te ontwikkelen en om vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt. Door samen te werken aan projecten, leren studenten van elkaar en van de verschillende expertises die ze hebben.
De voorwaarde voor succes is dat kennisinstellingen en het mkb langdurig met elkaar op een thema aan de slag kunnen gaan. Dit gebeurt in zogenaamde Living Labs; thematische omgevingen die zowel fysiek als virtueel kunnen zijn waar meerjarig verschillende projecten kunnen draaien. Een voorbeeld hiervan is het Living Lab ‘Stationsgebied’ op de thema’s klimaatadaptatie en bouwlogistiek & veiligheid. Het programmateam, waarin alle vier de organisaties vertegenwoordigd zijn, gaat de Living Labs verder ontwikkelen. Dit team stemt periodiek af, vertaalt programmering naar projecten en onderwijsactiviteiten en meet de resultaten. Hierin organiseert en vertegenwoordigt RvN@ clusters van mkb-bedrijven, brengen de vragen naar de kennisinstellingen en regisseren de Living Labs. De onderwijsinstellingen zorgen voor de vertaling van de projecten naar hun eigen organisatie en schakelen daar de juiste opleidingen en docenten aan.
Begin oktober start het programmateam en worden lopende en nieuwe living labs en projecten bij elkaar gebracht. Alle betrokkenen zijn zeer enthousiast en beschouwen dit als een kansrijke ontwikkeling die op lange termijn een grote impact op de regio kan realiseren.
Foto v.l.n.r.: Gertjan Bögels (Radboud Universiteit), Maartje Cobussen (Radboud Universiteit), Peter van Mulkom (ROC Nijmegen), Daniël Wigboldus (Radboud Universiteit), Martijn de Haas (RvN@). Kristie Lamers (RvN@), Joep Burghouts(RvN@), Gisela Albers (HAN University of Applied Sciences), Mathilde Kuiper (ROC Nijmegen), Jeroen van den Hoogen (HAN University of Applied Sciences)