Een circulaire toekomst vereist samenwerking. Zo’n 300 ondernemers, bestuurders, experts en studenten bezochten het Lifeport Festival Circulair in Nijmegen om aan de transitie naar een circulaire economie te werken. De noodzaak en behoefte om samen aan de complexe regionale opgaven te werken werd er in een inspirerende festivalsfeer in actie omgezet.
Op maandag 27 juni opende Bart de Bruin, directeur Dar en voorzitter van de RvN@ Circulaire Raad Rijk van Nijmegen, het Lifeport Festival Circulair in De Lindenberg Nijmegen. Zo’n 300 regionale ondernemers, bestuurders, studenten, experts en gedreven professionals naar het festival gekomen om elkaar te ontmoeten en er kennis over circulaire oplossingen uit te wisselen. In een festivalsfeer konden de deelnemers luisteren naar experttalks, kennisnemen van circulaire innovaties in productpark, op safari langs circulaire bouwvoorbeelden en zelf bijdragen in workshops. Er bleek een enorme behoefte, noodzaak en bereidheid om samen aan de complexe circulaire opgaven te werken en maakte het festival een groot succes.
Met het festival wil de RvN@ Circulaire Raad het fundament voor samenwerking te versterken. De regio moet de komende jaren steeds zuiniger en slimmer met grondstoffen en producten omgaan. Om afval en verspilling tegen te gaan zijn er circulaire productieprocessen en ketensamenwerkingen nodig. Dat vraagt om nieuwe kennis, ruimte om te pionieren, soms aanpassing van regelgeving en uiteindelijk nieuwe verdienmodellen. Door regionale ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen te brengen, kunnen deze ontwikkelingen worden versneld.
Een panel met daarin onder meer Erik Haverkort (Tweede Kamerlid VVD), Helga Witjes (Gedeputeerde Staten van Gelderland), Harriet Tiemens (directeur Groene Metropoolregio), experts uit kennisinstellingen en verschillende ondernemers gingen in op de complexiteit van de circulaire opgave. Ze benadrukten vanuit hun eigen disciplines en ervaringen de noodzaak om op alle niveaus samen te werken en spraken de bereidheid uit om dit gezamenlijk op te pakken en ondersteunen. Ook de bestuurders van de ROC, HAN en Radboud Universiteit spraken er samen de ambitie uit om de talenten en kennis uit hun instellingen samen met innovatie aanjager RvN@ nog meer voor de circulaire projecten van het mkb in te zetten.
Het Lifeport Festival Circulair is een initiatief van de RvN@ Circulaire Raad. Een collectief van bestuurders, ondernemers en netwerken die de circulaire economie in de regio willen aanjagen door alle initiatieven, kennis en netwerken rondom het thema te bundelen en beschikbaar te stellen. Lifeport is hierin het regiomerk waarin innovaties voor een gezond en duurzaam leven centraal staan. Het bij elkaar brengen van de regio op deze eerste editie van het festival bleek een groot succes. Het innovatie ecosysteem RvN@ geeft aan in 2023 samen met het ACBN Evenementenbureau Nijmegen een nieuwe editie voor de brede regio organiseren. Alle informatie over circulaire regionale initiatieven zijn et vinden op www.startpuntcirculair.nl