Het eerste LABpodium is een feit. Het LABteam Voeding pakte maandagavond in De Villa in Nijmegen het podium. Drie leden deelden hun ervaringen en inzichten op het gebied van voeding en gingen onder leiding van presentator Frans Laarakker in gesprek met de zaal. En er werd ook gegeten en geproefd.
Na een introductie van LABaanjager Han Rouwenhorst nam het LABteam de show over. Zo deelde Thomas Polenz zijn ervaring van bijna twee jaar slecht eten en wat dat met je lichaam en geest doet. Vijf jaar na dato lijdt Thomas er nog steeds onder. René Lafleur studeerde onlangs af in de Engelse Taalkunde. Hij heeft een grote passie voor eten en doet nog steeds veel kennis op tijdens zijn bijbaan bij slagerij John Versteegen in Nijmegen. Volgens hem weten mensen tegenwoordig veel te weinig over wat zij op hun bord krijgen. LABteamlid Max Koelemij, aankomend jager en tweedejaars student Filosofie aan de Radboud Universiteit, is erg geïnteresseerd in de jacht en jaagt zelf ook. Waarom heeft de jacht zo’n slecht imago? Terwijl de jacht toch zo’n grote bijdrage levert aan de duurzaamheid van de natuur in Nederland. Toch lijken jagers eerder moordenaars dan leveranciers van uiterst duurzaam voedsel.
Voor het RvN@ project Duurzaam en Gezond aan Tafel van Stichting Diverzio werkt het LABteam voeding een opdracht uit: hoe bereikt het project jongeren en hoe krijgen de inzichten een plek in het onderwijs? Zij zijn op zoek naar een passende, pakkende en invloedrijke oplossing.
Eelco van Montfoort presenteerde de interactieve quiz ‘Weet wat je eet’ waar iedereen met de smartphone aan kon deelnemen. Zo leerden de aanwezigen dat Nederlanders gemiddeld 31 frikandellen per jaar verorberen en je dat je bloedvlekvlinders beter niet kunt eten. Luka van Elderen, tweedejaars studente PABO en lid van het LABteam, was de winnares van de quiz. Zij ontving een filmbon van gastheer De VILLA.
Er was een onderbreking voor een commercial: de nieuwe reclamespot van de Rabobank werd vertoond. Rabobank Rijk van Nijmegen directievoorzitter Antoine Driessen gaf de achtergronden en ging in op ‘banking for food’.
Het was een interessante en veelzijdige première van het LABpodium, die tot nadenken stemde. Het volgende is op 18 december met als centraal thema ‘Talent’.