Rutger Jan Pessers, directeur van ARN BV blikt terug op een lange periode van innovatie. Wat in 2005 als idee ontstond na het zien van veel luier- en incontinentiemateriaal binnen de branche, werd er geopperd om er iets mee te doen. Vanuit een kleine schaal gestart, is het idee uitgebreid naar een capaciteit van 15.000 ton.
“ARN is een bedrijf dat met veel energie in een transitie zit van afval verwerken naar grondstof- en energieleverancier.” aldus Rutger Jan Pessers. Daarom heeft ARN de stap gezet van verbranding naar recycling, wat een enorme uitdaging bleek te zijn. Circulariteit is een grote uitdaging, maar met goede partijen en het geloof is het gelukt. Dat geeft veel voldoening, plezier en dankbaarheid. Zo is dankzij de inzet van DAR NV het gescheiden ophalen van dit luier- en incontinentiemateriaal mogelijk geworden. Daarnaast speelt Waterschap Rivierenland een grote rol in het verwerken van het restproduct. De steun van de inwoners in de regio is van groot belang voor het succes van recycling. De inwoners zijn degene die het afval vooraan in de keten scheiden en ze hebben in gesprekken aangeven wat ze nodig hebben. “Iedereen wil zijn bijdrage leveren voor het milieu.” merkt Nelson Verheul, wethouder gemeente Berg en Dal, op.
Net als Nelson Verheul merkt ook Piet de Klein, wethouder gemeente Beuningen, op dat de afvalstroom van Luier- en incontinentiemateriaal een belangrijke stap is in het verkrijgen van grondstoffen uit afval. Voor het milieu heeft dit een grote impact om de CO2 uitstoot terug te dringen. De keuze om te recyclen is niet voor de winstopbrengst, maar voor milieuopbrengst. De nieuwe grondstoffen bieden nieuwe kansen voor de regio en inspireert anderen voor het recyclen. Michiel Hustinx, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen noemt de installatie een voorbeeld van hoe de regio voorop blijft lopen in circulariteit. Deze drive rondom circulaire initiatieven gaf de regio in 2018 de titel ‘beste circulaire regio van Nederland’.
“De installatie en de gehele weg ernaar toe is het voorbeeld voor ons en anderen in de toekomst” volgens Michiel Hustinx.
Volgens Hustinx zijn de nieuwe kansen rondom circulariteit vooral te vinden rondom het circulair bouwen van woningen. “Waarbij grondstoffen uit circulariteit een grote rol kunnen spelen. ” voegt de Klein toe. Omdat bij alle stappen in de volgende fasen van circulariteit een goede samenwerking tussen partijen in de keten nodig is, zijn er ook voldoende uitdagingen de toekomst, waaronder het nog meer betrekken van onderwijsinstellingen bij circulariteit zoals al in de projecten van RvN@ gebeurt.
Bart de Bruin, Directeur DAR NV en voorzitter van de Circulaire Raad Rijk van Nijmegen, sprak na afloop van de openingshandelingen voor de camera en sprak over het belang van samenwerking in circulaire economie en hoe een gehele product keten hierin een rol heeft te spelen. De gescheiden inzameling van luier en incontinentiemateriaal is hier een sprekend voorbeeld van. “Voor elke productketen geldt dat je samenwerking nodig hebt. Het is onze taak om inzameling zo eenvoudig mogelijk te maken voor inwoners, zodat ARN, met hun innovatieve techniek van afval nieuwe grondstoffen kan maken. Op die manier omgaan met afvalstromen hebben we in de toekomst nodig om in grondstoffen te kunnen blijven voorzien. Een vervolgstap op korte termijn zal zijn om ook producenten nauwer aan te laten sluiten in deze keten.”
Benieuwd naar meer reacties na afloop van de opening? Je vindt ze in onderstaande playlist