Op 10 september jongstleden gingen ondernemers uit de logistiek, de bouw en de installatietechniek uit de regio Nijmegen met elkaar aan het werk tijdens de eerste werksessie op weg naar de bouw van een waterstoftankstation op Bijsterhuizen.
In opdracht van de gemeente Wijchen onderzoekt RvN@ de kansen voor de bouw van het waterstoftankstation. Langs twee lijnen: een uitvoeringsagenda voor vergunningen etc. en een businessconcept met de zakelijke haalbaarheid. Samengevoegd: de start van de bouw met een breed draagvlak in 2022.
Onder leiding van Craig Savy van ZEBRA en Frank Mietes van Alles over Waterstof gingen de ondernemers in het pand van DKC Totaaltechniek aan het werk. Het besef van urgentie is er: zowel vanuit de energietransitie als vanuit de concurrentiepositie van het bedrijvenpark. Nu willen de ondernemers eerst duidelijkheid. Duidelijkheid vooral in cijfers. Wat kost een vervoermiddel op waterstof in de aanschaf? Wat kost het ombouwen van een voertuig van diesel naar waterstof? Wat kost waterstof per gereden kilometer? Welke investeringen zijn er nodig – van de ondernemers zelf of in samenwerking met externe investeerders en marktpartijen?
Tijdens de volgende werksessie geven Frank Mietes en Craig Savy antwoorden op deze vragen. Parallel hieraan houdt RvN@ vanaf 4 oktober in goed overleg met het LEC een korte enquête onder het mkb van Bijsterhuizen, Wijchen-Oost, TPN-West en de Schoenaker. Die enquête gaat inzicht geven in het huidige brandstofverbruik en biedt dus een indicatie voor de mogelijke waterstofbehoefte.
Inmiddels hebben zich ook investeerders en marktpartijen gemeld bij RvN@. De lijn is nu: creëer eerst draagvlak en participatie van de ondernemers en zet alles klaar rondom vergunningen etc. Dan pas wordt contact gezocht met investeerders en marktpartijen.
Nu al nemen Aannemersbedrijf Jan Oosterhout, Berko, de Dar, DKC Totaaltechniek, Hormes Bouw, Kropman Installatietechniek, UTS Verkroost, Verploegen, Bedrijventerrein Bijsterhuizen, de gemeente Wijchen en het LEC deel aan de ‘bouwvergaderingen’. Wil jij met jouw onderneming ook meebouwen? Mail dan naar Han Rouwenhorst van RvN@.
Ook het onderwijs bouwt mee. Studenten van het TalentLAB van het ROC starten in oktober met hun project Bouw een virtueel multifunctioneel waterstoftankstation en laten zo zien wat jonge mensen – de gebruikers van de toekomst – daarin belangrijk vinden. Hun creativiteit draagt hiermee bij aan het uiteindelijke bouwontwerp. En studenten van het Centrum voor Meervoudige Waardecreatie van de HAN gaan vanaf eind oktober op jacht naar best practices rond waterstof. Daarmee dragen zij bij aan de twee lijnen van het project.