In het Rijk van Nijmegen staan meer dan 100.000 woningen. Met dit project willen we een versnelling aanbrengen in het verduurzamen van deze woningvoorraad. Naast de vele initiatieven die er al zijn, willen we toewerken naar een vliegwiel waarin we kennis, kunde, geld, denk- en werkkracht verenigen.
Vóór 2045 willen we alle woningen in het Rijk van Nijmegen energieneutraal maken. In dit project gaan we een versnelling aanbrengen in het verduurzamen van de woningvoorraad.
Energieneutrale woningen zijn beter voor het milieu, maar ze kunnen ook goedkoper zijn én een positieve impuls geven aan de economie. We willen toewerken naar de oprichting van de Rijk van Nijmegen Esco, een zogenaamde energy service company.
Een Esco is een uitvoerende partij waarmee we afspraken maken over het besparen van energie. Esco’s hebben kennis van installaties, waardoor burgers en bedrijven zelf niet in technische kennis hoeven te investeren om duurzamer te worden.
In het najaar van 2016 starten we met bijeenkomsten om uit te zoeken wat de haalbaarheid van een Esco is. Als uit die analyse blijkt dat het idee levensvatbaar is, dan gaan we aan de slag met op grote schaal in gang zetten van duurzame innovaties om woningen energie neutraal te maken.
Communityleden
Harriët Tiemens (wethouder Gemeente Nijmegen), Harrie Arends (Afvalenergiecentrale ARN en Bedrijventerrein TPN West), Ben Dankbaar (WindpowerNijmegen), Eric Mimmel (Radboud UMC), Antoine Driessen (Rabobank), Michiel Hustinx en Fons Claessen (Gemeente Nijmegen), Claudia Algra (Royal Haskoning DHV), Klokgebouw, Portaal, Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, Alliander
Aanjager:
Paul van Roosmalen