“Vanaf de start van RvN@ ben ik bij meerdere projecten betrokken. Bij elk project speelt vrijwilligerswerk wel een rol. Met mijn achtergrond breng ik een netwerk van ruim 700 organisaties in. Zo ben ik onder meer nauw betrokken bij het project Financiële zelfredzaamheid. Een belangrijk thema.
Preventie is nodig om ernstige financiële problemen te voorkomen. Vrijwilligers kunnen hierin een rol spelen. Het komt voor dat zij bij de uitvoering van hun vrijwilligerswerk signaleren dat iemand in de schulden zit. Hoe ga je daarmee om? Wij organiseren nu en dan workshops over dit thema. Dat scholingsaanbod kunnen we met de samenwerkende partijen uitbreiden.
Een andere reden voor mijn interesse in dit project is dat vrijwilligers soms ook zelf met financiële problemen kampen en daarom afhaken. We kunnen organisaties die met vrijwilligers werken actiever informeren, zodat ze dit samen voor zijn. RvN@ is een bijzondere beweging omdat mensen aanhaken om wie ze zijn en wat ze aan kennis en expertise in huis hebben, ongeacht functie of organisatie. Dat doorbreekt alle traditionele vormen van samenwerken. Er zit veel vaart in de projectbijeenkomsten van Financiële zelfredzaamheid. We denken na over preventie en voorlichting. Maar het probleem als zodanig is niet zo maar opgelost. Daarom hoop ik dat deze samenwerking structureel wordt, zodat we elkaar blijvend input leveren.”
“Via RvN@ ben ik in aanraking gekomen met het LAB. Ik verzorg er de communicatie.
Daarnaast zit ik met vijf studenten – van ROC tot Radboud Universiteit – in een LABteam over voeding. Wij buigen ons over de vraag hoe je jongeren kunt betrekken bij Diverzio, voor het project Duurzaam gezond aan tafel. Een must, vinden we. De jongeren van nu zijn collega’s van de toekomst. Dus brengen we hen met de ondernemers in contact.
Die samenwerking met studenten van allerlei niveaus vind ik interessant. Mensen van de universiteit en de ROC hebben weer een andere aanpak dan ik op de HAN gewend ben. Zo leer je open te staan voor andere ideeën. Daarnaast help ik mee om studenten te werven voor de LABteams. Ik leg uit dat het werk prima te combineren is met een opleiding: het kost je in twee maanden maximaal twintig uur om met je team tot een advies te komen. Een prachtige kans om veel ervaring op te doen. Je maakt kennis met projecten, ontdekt wat er speelt in de regio, je leert mensen en bedrijven kennen. Erg handig als je nog een stageplaats zoekt. Kortom, als student verbreed je je netwerk enorm. Dat vergroot je kans om straks een baan binnen de regio te vinden.”