Eind vorig jaar heeft RvN@, in samenwerking met lokale ondernemers en overheden, een Living Lab ingericht in het Nijmeegse Stationsgebied. Het is een plek waar studenten uit de regio met innovaties aan het werk zijn en de nieuwste kennis rondom klimaatadaptatie en bouwlogistiek in de praktijk brengen. Jong talent leert er de regio en het lokale mkb kennen, terwijl we onderzoeksresultaten en opgedane kennis vanuit regionale onderwijsinstellingen direct kunnen toepassen in actuele vraagstukken.
Het Stationsgebied Nijmegen ondergaat de komende jaren een ingrijpende metamorfose. Studenten van onder meer ROC Nijmegen, de HAN University of Applied Sciences en de Radboud Universiteit staan er in het Living Lab met hun voeten in de realiteit. De onderzoeken die ze uitvoeren, dragen namelijk direct bij aan een leefbare inrichting van het stationsgebied richting de toekomst. Daarbij maken ze gebruik van de kennis van vergelijkbare projecten in onze Lifeportregio.
Ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en bewoners zitten binnen dit project aan tafel om de mogelijkheden rondom specifieke thema’s te bespreken. Daaruit komen best practices voort, die vervolgens met prioriteit geagendeerd worden. Op die manier zorgen we ervoor dat uitdagingen uit de huidige realiteit uitmonden in opdrachten en vraagstukken waarmee onderwijsinstellingen daadwerkelijk aan de slag gaan. De creativiteit en frisse deskundigheid van studenten – nu vaak gebruikers van het Stationsgebied en wellicht toekomstige bewoners – zijn daarbij belangrijk.
Op dit moment werken we interdisciplinair en waar mogelijk multi-level (MBO, HBO en WO) met twee concrete kennistafels: klimaatadaptatie en bouwlogistiek. Studenten van het ROC Nijmegen, HAN, RU, Wageningen University & Research, Van Hall Larenstein en Yuverta zijn met deze twee thema’s aan de slag. Zo wordt de regio niet alleen zichtbaar voor studenten, maar worden diezelfde studenten – de burgers en bewoners van de toekomst – ook zichtbaar voor overheden en het mkb.
Niet alleen verschillende disciplines, maar ook verschillende segmenten van de regionale samenleving komen zodoende samen om te werken aan een mooie toekomst. Maar de Living Labs leveren nog een tweede concreet voordeel op.
Veel afstudeeronderzoeken en stageopdrachten die studenten bij bedrijven uitvoeren, verdwijnen helaas na verloop van tijd in een lade, om nooit meer tevoorschijn te worden gehaald. Door juist praktijkgericht en echt in lange termijn samenwerking met mkb-clusters, overheden en burgers aan de slag te gaan met actuele vraagstukken, kunnen we dit voorkomen. De nieuwste kennis draagt zo bij aan de bouw en de inrichting van een leefbaar Stationsgebied.
Daarmee verzekeren we ons er niet alleen van dat waardevolle kennis toegepast wordt in de praktijk; we voorkomen ook dubbel werk. Kennis die wordt opgedaan, blijkt namelijk vaak breed toepasbaar op verschillende vraagstukken elders in de Lifeportregio. De eerste resultaten van deze brede, praktijkgerichte aanpak hebben we dan ook al gezien.
Zo passen we recent onderzoek uit Arnhem over zogeheten koele routes – vergroende looproutes door steden die wandelaars en voetgangers een koele, natuurlijke omgeving bieden – toe in het vraagstuk rondom een mogelijke groene route tussen de Waal en Park Brakkenstein: de Groene Corridor. De beschikbaarheid van deze kant-en-klare, actuele kennis helpt dan bij de besluitvorming binnen gemeentelijke overheden.
In het Stationsgebied zijn de eerste resultaten inmiddels tastbaar. Zo hebben we dankzij onderzoek van de studenten nu meer inzicht in geschikte afvoerroutes voor sloopmateriaal uit het Stationsgebied. Daarnaast ontstaan er nieuwe ondernemerskansen in het gebied. Er zijn innovatieve kansen voor horecaondernemers en retailers, maar bijvoorbeeld ook voor clusters van mkb-bedrijven die zich in dit gebied kunnen gaan vestigen.
Mede vanwege het succes hebben we samen met alle betrokkenen de ambitie uitgesproken deze formule op te schalen en de komende jaren meer Living Labs te ontwikkelen, bijvoorbeeld op thema’s als gebiedsomgevingen en technologie.
Medio mei organiseert RvN@ rondom de thema’s klimaatadaptatie en bouwlogistiek een werksessie waarin ondernemers, overheden en onderwijs uit onze Lifeportregio nog meer kansen voor onderwijsopdrachten bespreken. Interesse om hierbij aanwezig te zijn of nu al op zoek naar meer informatie over dit project? Neem dan contact met ons op!