De gemeente Mook en Middelaar heeft budget kunnen vrijmaken om zich bij het lopende digitaliseringsprogramma van de gemeente Nijmegen en Beuningen aan te sluiten. In de unieke samenwerking ondersteunen de drie gemeenten ondernemers in retail, detailhandel en horeca. Per gemeente verschilt alleen de hoogte van de in te zetten voucher, maar verder zijn de voorwaarden gelijk.
Vanaf 22 december konden ondernemers in Nijmegen en Beuningen in retail, detailhandel en horeca al via RvN@ een digitaliseringsvoucher aanvragen en daar is Mook en Middelaar nu bijgekomen. Met deze vouchers kunnen zij hulp inschakelen om bijvoorbeeld een webshop te starten. De gemeenten willen met deze actie ondernemers ondersteunen die zijn getroffen door de coronacrisis.
In de unieke regionale samenwerking, die een voorbode voor de regionale vouchers van de mkb-deal in het voorjaar van 2021 is, hebben beide gemeenten hebben op basis van draagkracht budget beschikbaar gesteld. Door de aanhoudende coronacrisis kunnen veel ondernemers hun producten niet op de normale manier aanbieden. Digitale dienstverlening biedt daarom op dit moment kansen. Ondernemers kunnen de vouchers gebruiken om een lokale expert in te huren die helpt om deze vorm van dienstverlening op te zetten. Dit blijft, ook na corona, belangrijk.
Wethouder Monique Esselbrugge van Nijmegen: “De nieuwe lockdown vraagt natuurlijk weer veel van de veerkracht van onze ondernemers. Digitalisering is in deze tijd een essentiële voorwaarde voor veel bedrijven om te overleven, maar het is ook een voorwaarde om klaar te zijn voor een succesvolle toekomst na corona. De behoefte om die stap te zetten, is groot. Dat horen we van veel ondernemers. De digitaliseringvouchers helpen daarbij.”
Wethouder Hans Driessen van Beuningen: “De maatregelen rondom corona benadrukken dat digitalisering de toekomst is. De vouchers maken het mogelijk hieraan gericht te werken”.
De horeca was al langere tijd gesloten en 15 december moest ook een groot deel van de retail de deuren voor de consument sluiten. Alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen gingen binnen hun mogelijkheden op zoek naar ondersteuningsprogramma’s. Vrijdag 18 december klopten Nijmegen en Beuningen bij RvN@ aan om te helpen met de inzet van nieuwe digitaliseringsvouchers. RvN@ directeur Kristie Lamers: “Door inzet van de infrastructuur en ervaring van het digitaliseringsprogramma eerder dit jaar, extra weekenduren en goede communicatie met de gemeenten ging het nieuwe programma in slechts enkele dagen live.”
De vouchers kunnen door ondernemers uit de gemeente Beuningen, Mook en Middelaar en Nijmegen worden aangevraagd en besteed, dekken 50% van de totale kosten, met een maximale vergoeding. Aanvragen kan via de voucherpagina op deze website. Daar is ook alle informatie te vinden over de voorwaarden.
Ook de andere RvN@ gemeenten Berg en Dal, Druten, Heumen en Wijchen (en hun ondernemersverenigingen) zijn verschillende initiatieven gestart om ondernemers in de detailhandel en horeca te steunen. Deze vind je op de websites van de desbetreffende gemeenten.
In het voorjaar 2021 start de eerder genoemde mkb-deal Sm@rt Together die in november door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan de regio is toegekend. Hierin zullen er door 18 samenwerkende gemeenten vouchers worden ingezet. Deze deal heeft de regio kunnen sluiten na het geslaagde experiment met digitaliseringsvouchers dat RvN@ in het voorjaar uitgevoerd heeft. Hou de communicatiekanalen van jouw gemeente en die van RvN@ in 2021 in de gaten voor meer informatie.