Op deze pagina is meer informatie te vinden over wat circulariteit precies inhoudt. Het bijbehorende bord staat bij het gemeentehuis in Beuningen. Ook zijn de locaties en onderwerpen van de andere borden hier zichtbaar.
Op deze pagina is meer informatie te vinden over wat circulariteit precies inhoudt. Het bijbehorende bord staat bij het gemeentehuis in Beuningen. Ook zijn de locaties en onderwerpen van de andere borden hier zichtbaar.
Circulariteit is een hip onderwerp tegenwoordig en er valt veel over te lezen in de media. Circulariteit betekent per definitie dat producten na gebruik ingezet kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten of materialen. Het belang van circulariteit komt voort uit het feit dat de grondstoffen die onze aarde kan leveren beperkt zijn. Als wij deze grondstoffen bewuster gebruiken en hergebruiken raakt de aarde minder snel uitgeput.
In het circulaire model wordt de focus gelegd op het feit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later. Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval. In een circulaire wereld wordt ervoor gezorgd dat grondstoffen , producten en onderdelen hun waarde behouden. Om meer focus te leggen op circulariteit en om dit ook toe te kunnen passen is een ’10 R-model’ opgesteld, wat gebruikt kan worden als toetsingskader voor de gebruikte grondstoffen. Hieronder meer informatie over deze 10 R’en.
Hierbij wordt afgezien van producten of worden producten intensiever gebruikt. Denk hierbij aan het geheel stoppen met het gebruik van een bepaald soort materiaal in de bouw.
Het verminderen van het gebruik van grondstoffen. Hierbij kan gedacht worden aan het zuiniger omgaan met grondstoffen, efficiënter produceren en minder afval maken.
Anders ontwerpen van producten, hierbij wordt rekening gehouden met hergebruik, recycling en reparatie van onderdelen. Zo kunnen producten herontwerpt worden waarbij zo efficiënt mogelijk met de materialen wordt omgegaan, met een oog op circulariteit.
Het hergebruiken van producten, als aandachtspunt kan gekeken worden naar flexibel, demontabel en modulair bouwen. Hierbij kan een kritische blik geworpen worden naar de milieu impact van hergebruikte materialen. Hier kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van grote transportafstanden.
Het voorkomen van onderhoud en reparaties van producten. Bij het produceren van bepaalde producten of materialen kan er aandacht gegeven worden aan het vergemakkelijken van het onderhoud en opties geven voor het gemakkelijk vervangen van onderdelen.
Opknappen en renoveren. Het zodanig renoveren van bestaande producten, gebouwen, etc. dat de levensduur verlengd wordt.
Nieuw product van tweedehands materialen. De revisie van producten, waarbij gebruik gemaakt kan worden van oude producten, materialen en onderdelen.
Hergebruik van een product met een ander doel. Nieuwe producten produceren van afval met een ander doel voor ogen, bijvoorbeeld houten platen die gemaakt worden van afvalhout. Hier moet wel gedacht worden aan de milieu impact van het nieuwe tweedehands product, en dat deze wel in verhouding staat.
Het verwerken en hergebruiken van materiaal. Materialen worden dan opnieuw gebruikt om een nieuw product van te maken. Dit is iets anders dan hergebruik waarbij het product in zijn geheel opnieuw wordt gebruikt.
Energie uit verbranding of vergisting, hierbij worden producten en materialen verbrand met energieterugwinning. Deze energie kan verder geïnvesteerd worden bij de productie van nieuwe producten en materialen.