Verse en gezonde zorgmaaltijden, minder voedselverspilling én een economische impuls voor regionale, duurzame ondernemers. Dat bereiken we met het project Duurzaam en Gezond aan tafel in het Rijk van Nijmegen.
MeerVerse en gezonde zorgmaaltijden, minder voedselverspilling én een economische impuls voor regionale, duurzame ondernemers. Dat bereiken we met het project Duurzaam en Gezond aan tafel in het Rijk van Nijmegen.
MeerVers, gezond en herkenbaar eten heeft grote invloed op onze gezondheid. Patiënten die gezonder eten, herstellen sneller en ouderen blijven langer thuis. Juist in de zorg moet het eten en drinken daarom goed zijn. Het project Duurzaam en Gezond aan tafel in het Rijk van Nijmegen haakt daar op in. Via regionale samenwerking tussen agribusiness en zorg, komen er meer streekproducten in de keukens van zorgorganisaties.
We willen de kwaliteit van maaltijden in zorgorganisaties verhogen, verspilling van voedsel reduceren en kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, ggz-instellingen en de ouderen en gehandicaptenzorg. De integrale aanpak van Diverzio laat in de praktijk positieve resultaten zien. Zo is er bijvoorbeeld minder behoefte aan medicijnen of dure dieetvoeding.
“Onze eigen regio heeft veel verse, vitaminerijke producten te bieden”, vertelt Koen Nouws Keij, directeur stichting Diverzio. “Neem Beuningen, daar worden verse Hollandse stoofperen verbouwd. Of kijk naar het Betuwegebied, waar niet alleen lekkere aardbeien van daan komen, maar ook duurzaam vlees. Door die producten te gebruiken, willen we de smaak terugbrengen naar eettafels in zorgorganisaties.”
Bij 45 zorgorganisaties heeft dit al succes. Bijvoorbeeld bij de Sint Maartenskliniek in Ubbergen, waar zestig procent van de ingrediënten in de keuken afkomstig is van boeren uit de streek. Het resultaat: smakelijke maaltijden, leeggegeten bordjes en een hogere patiënt tevredenheid. De voedselverspilling is minimaal: nog geen drie procent. “Dat is een voorbeeld voor veel zorg organisaties. Het landelijk gemiddelde van voedsel verspilling in de zorg ligt namelijk veel hoger: dertig
tot veertig procent van de bereide maaltijd belandt in de afvalbak.”
Bij ons programma betrekken we landelijke en regionale overheden, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, agrifood bedrijven en onderzoeks en onderwijsinstellingen. Regionale samenwerking staat centraal. Het programma bestaat uit masterclasses, persoonlijke begeleiding en coaching. “We zijn heel praktijkgericht. Het gaat bijvoor beeld over hoe een teler een eerlijke prijs krijgt voor zijn kwaliteitsproducten, hoe de zorgmanager het best regionaal inkoopt of hoe de kok het best zijn maaltijd vers bereidt. Door jarenlang onderzoek zien we en weten we nu dat het ook anders kan: investeren in kwaliteit van eten en drinken verdient zich dubbel en dwars terug.”
Koen Nouws Keij, directeur stichting Diverzio
“Gezond, herkenbaar en lekker eten moet weer belangrijk worden in de zorg, dat is mijn uit gangspunt. Doordat de focus de laatste jaren op nanciën ligt, is dat naar de achtergrond ver dwenen. Maaltijden zijn vaak kant en klaar. Er zitten veel Enummers in en ze bevatten vaak te veel zout. Ook de beleving van het eten in verpleeghuizen en ziekenhuizen moet en kan beter. In plaats van ons te richten op de kosten, gaan wij daarom uit van wat duurzaam en gezond eten oplevert in de zorg.”
Meer dan 40 agri-food ondernemers in de regio Gelderland zijn gestart met het programma ‘Gezonde Korte Ketens’. Gepassioneerde telers, boeren en kwekers met prachtige bedrijven die graag hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties willen brengen. De zorgorganisaties kunnen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere en lekkerder maaltijd bieden, met herkenbare smaken uit eigen streek.
In het programma Gezonde korte ketens zijn Meer dan 40 agri food ondernemers gestart met het programma.
Het programma Duurzaam en gezond aan tafel en het programma Gezonde korte ketens is met succes afgerond.
De programma’s krijgen in overleg met regionale stakeholders een vervolg. Hiervoor is een programma-plan voor de komende jaren 2018-2022 uitgewerkt.