Het project 100% Rijk van Nijmeegse Pizza - op weg naar een duurzaam lokaal voedselsysteem - richt zich op het creëren van een beter lokaal voedselsysteem door middel van een korte ketenbenadering en duurzame productie.
MeerHet project 100% Rijk van Nijmeegse Pizza - op weg naar een duurzaam lokaal voedselsysteem - richt zich op het creëren van een beter lokaal voedselsysteem door middel van een korte ketenbenadering en duurzame productie.
MeerOnderweg naar een beter lokaal voedselsysteem in het Rijk van Nijmegen
Onderweg naar een beter lokaal voedselsysteem in het Rijk van Nijmegen, merken we dat er veel interesse is bij producenten én afnemers om een kortere keten te realiseren. Een lokale Foodhub is een belangrijk middel om dit te realiseren. Een plek voor kennis, maar ook een groothandel die distributie kan organiseren, waarbij verduurzaming en no waste belangrijke thema’s zijn. Voor de realisatie hiervan wil Lifeport@ een cluster van MKB-ondernemers vormen die samen met andere partijen aanjagers van dit einddoel zullen zijn.
Stap voor stap naar duurzame lokale productie
Door jaarlijks een nieuwe fase van dit project te initiëren hopen we steeds meer partijen aan te haken, om samen ons einddoel te bereiken!
In 2024 willen we zichtbaar maken dat lokaal een grote impact kan hebben. We gaan een 100% Nijmeegse pizza maken. We kweken onze eigen tarwe, waarvan we bloem maken. Tomaten groeien we in een kas, dat is de basis voor onze pizzasaus. We houden een varken om salami van te maken en groeien basilicum voor een heerlijke topping van de pizza. Dit alles doen we op 100 m2! Door evenementen als een zaaifeest, mozzarella workshop en als eindfeest natuurlijk een pizzaparty, enthousiasmeren we potentiële partners. De focus voor dit jaar ligt op lokale productie.
Stap naar een pop-up urban farm in 2025
In 2025 gaan we nog een stap verder. In een stedelijke omgeving creëren we een pop-up urban farm, waar we mensen weer in contact brengen met de productie van hun voedsel. In deze stadstuin groeien planten, bloemen, kruiden en fruit, maar houden we ook kippen en bijen. De producten uit de tuin serveren we samen met andere producten uit het Rijk van Nijmegen in ons no-waste restaurant en verkopen we in onze winkel. In deze energie neutrale omgeving werken we samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zorgen we voor sociale verbondenheid door samen aan één tafel te genieten van de gerechten bereid met streekproducten. De focus voor 2025 ligt naast lokale productie ook op duurzaamheid en no-waste.
Naar een lokale Foodhub in 2026
In 2026 hopen we onze droom werkelijkheid te maken: de oprichting van de lokale Foodhub. Een centrale plek waar lokale producten samenkomen, verwerkt worden en verspreid worden door de regio.
Stap aan boord van ons smakelijke en inspirerende avontuur, want samen maken we een wereld van verschil!
Bouw jij mee aan duurzaam lokaal voedselsysteem, zodat we in 2026 de volgende stap kunnen zetten: de lokale Foodhub?
Dat kan! Stuur een e-mail naar secretariaat@rvnhub.nl voor meer info.
Project 100% Rijk van Nijmeegse pizza is een samenwerking met Bas Hoebink van Het Hoofdkwartier Horeca en studenten Niels Jansen, Stan Vlietstra, Donna Wessels en Iris Holtmeulen van de HAN.