De drie onderwijsinstellingen in het Rijk van Nijmegen – ROC, HAN & RU -, de gemeente Nijmegen, the Economic Board, de Groene Metropool Regio, Ieder Talent Telt en RvN@ werken samen aan vraagstukken rond de maatschappelijke transities rond energie, duurzaamheid, circulariteit en health. Dat gebeurt in concrete opdrachten.
Door opbrengst en kennis te delen en door intensief samen te werken in de triple (en soms quadrupel) helix worden transities en innovaties versneld en krijgt de regio als Lifeport meer en structurele zichtbaarheid en blijft talent behouden voor de regio.
De samenwerking krijgt gestalte in de Campus Hub Gezond Circulair, die een onderdeel vormt van de regionale Lifeport Circulair HUB. Met de bouw van de Campus Hub Gezond Circulair is inmiddels gestart in de samenwerking tussen de talentprogramma’s van de drie onderwijsinstellingen: het TalentLAB van het ROC in de personen van Ed Clevers en Esmay Elson, de Talent Academy van de HAN in de persoon van Didier Piets en de Radboud Honours Academy van de RU in de personen van Sjors Witjes en Maartje Cobussen. Er wordt intensief samengewerkt met Ieder Talent Telt (Marleen van de Westerlaken) en met de City Deal: Kennis Maken van de gemeente Nijmegen (Kim Hoeks). RvN@ voert de coördinatie en de regie in de persoon van Han Rouwenhorst.
Inmiddels wordt er vanuit de Campus Hub Gezond Circulair gewerkt aan drie opdrachten: een multilevel opdracht vanuit de Food Community van RvN@ (talent in food), een multilevel opdracht vanuit het Stationsgebied Nijmegen (bouwlogistiek) en een opdracht van Orange X (Foodhal).
In het overleg met de collegevoorzitters van de drie onderwijsinstellingen met RvN@ is besloten dat genoemde samenwerking structureel wordt met de in-kind inzet van een medewerker voor 0,7 fte per instelling. Deze notitie geeft de invulling aan deze inzet.
De Campus Hub Gezond Circulair is de plek en het platform waar de drie onderwijsinstellingen samenwerken rond energie, duurzaamheid, circulariteit en health uitdagingen in de regio.
Dat gebeurt met:
In de doorontwikkeling van de Campus Hub Gezond Circulair is het kernteam de spil en de regisseur.
Het kernteam van de Campus Hub Gezond Circulair bestaat uit drie medewerkers – per onderwijsinstelling een medewerker -, uit een medewerker van de gemeente Nijmegen en uit de onderwijsregisseur van RvN@.
Het kernteam werkt de bovenstaande opdracht uit door instellingbreed te opereren. Het kernteam brengt het brede netwerk rond energie, duurzaamheid, circulariteit, food en health in kaart. De kansen die hier liggen worden vertaald in concrete opdrachten en via het kernteam uitgezet in de onderwijsinstellingen. Het kernteam zorgt ervoor dat de opdrachten daadwerkelijk worden uitgevoerd en is verantwoordelijk voor de zichtbaarheid en doorvertaling van de opbrengst.
Ieder kernteamlid werkt vanuit een sterk mandaat vanuit de eigen onderwijsinstelling – dus over de gehele breedte van de instelling, met een groot netwerk in de instelling, met handelingskracht en handelingsbevoegdheid rond de uitvoering van opdrachten. Vanuit dit mandaat werkt het kernteamlid aan het gezamenlijke programma van de Campus Hub Gezond Circulair – in multilevelprogramma’s, in cross-overs en in de positionering en profilering van de Campus Hub Gezond Circulair in de Lifeport regio en in het Lifeport Circulair LAB. Multi-level staat hier voor het met studenten uit de drie onderwijsinstellingen samen en multidisciplinair aan het werk zijn.
Het kernteam onderwijs werkt in de Campus Hub Gezond Circulair op twee manieren: naar binnen en naar buiten. Hoe deze twee taken zich vertalen in de verdeling van de 0,7 fte wordt nader bepaald, maar de eerste inschatting leert dat een verdeling van 0,5 fte binnen de instelling en 0,2 fte in de samenwerking in het kernteam wenselijk is.
Op basis van deze werkwijze ontstaat het volgende profiel van een kernteamlid vanuit de onderwijsinstelling.
Het lid van het kernteam