Ondernemerspitch International Students Work
Ontwikkeling: sterke groei aantal internationale studenten
Het nieuwe groeimodel van het Nederlandse hoger onderwijs is gebaseerd op het aantrekken van internationale studenten. Hogescholen en universiteiten promoten hun bachelor- en masteropleidingen actief in het buitenland, een non-EU student betaalt immers vier keer zoveel collegegeld dan de doorsnee Nederlandse student, met als gevolg dat er op dit moment meer dan 85.000 buitenlandse studenten ingeschreven staan in Nederland. Aan de Radboud Universiteit zijn dit er 2.500, een stijging van ruim 60% ten opzicht van 5 jaar geleden.
Probleem: eenzaamheid & financiële afhankelijk
Universiteiten en hogescholen doen veel moeite om internationale studenten te werven, maar slagen er vervolgens niet in om de integratie van deze groep in de maatschappij succesvol te laten verlopen. Uit een recente enquête van de landelijke studenten vakbond (LSVb) met ruim 1000 respondenten blijkt dat internationale studenten grote moeite hebben om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving[1] en twee op de drie internationale studenten geeft aan eenzame gevoelens te ervaren[2].
Studeren kost geld en vandaar dat veel Nederlandse studenten werken naast hun studie of studiefinanciering aanvragen bij de DUO. In tegenstelling tot Nederlandse studenten hebben internationale studenten pas recht op studiefinanciering als ze aan kunnen tonen 56 uur per maand te werken. Dit zorgt voor een sterke afhankelijkheid van het thuisfront of een grote motivatie om te werken naast de studie. Veel internationale studenten vinden geen of lastig een bijbaan omdat ze vaak niet vloeiend Nederlands spreken en/of bedrijven niet bereid zijn een tewerkstellingsvergunning (TWV) aan te vragen.
Wetend dat we hier te maken hebben met een groep hoogopgeleide, gemotiveerde studenten die moedig genoeg zijn om aan de andere kant van de wereld te studeren, zagen we een kans om een win-win te creëren voor de lokale ondernemer en de internationale student. Vandaar dat we in 2019 met ons initiatief International Students Work zijn gestart.
Oplossing: International Students Work (ISW)
International Students Work is een start-up die internationale studenten begeleid en koppelt aan lokale ondernemers en uitzenders, met een tweezijdige doel. Aan de ene kant internationale studenten sneller hun plek te laten vinden in een nieuwe stad en van een stabielere financiële positie te voorzien. En aan de andere kant internationaal talent toegankelijker te maken voor lokale ondernemers, die bijvoorbeeld buitenlandse markten willen verkennen of vacatures open hebben staan waar het machtig zijn van de Nederlandse taal niet noodzakelijk is.
Het afgelopen jaar hebben zich meer dan 100 internationale studenten aangemeld. En al 30 van hen hebben we aan het werk gezet bij 9 bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen. Op de korte termijn is het doel om meer ondernemers in de regio te enthousiasmeren over internationale studenten en daadwerkelijk aan boord te krijgen. Hier zou het netwerk en de ondersteuning van alle aangesloten partijen van de ondernemerspitch echt een impuls aan kunnen geven. Het geldbedrag zouden we investeren in een online marketing campagne om meer internationale studenten op de hoogte te kunnen stellen van ons initiatief.
Door geluiden uit ons eigen netwerk en vele mails van internationale studenten uit andere steden, constateren we dat dit probleem niet alleen speelt in Nijmegen. Vandaar dat we na het goed opzetten van Nijmegen willen schalen naar omliggende studentensteden door middel van een online platform gericht op zowel parttime als full time functies voor internationale studenten en alumni.
De buitenlandse alumni vormen een belangrijke stroom kenniswerkers voor onze arbeidsmarkt. Het Nuffic, de Nederlandse organisatie van internationalisering in het onderwijs, heeft berekend dat buitenlandse alumni de Nederlandse economie netto 1,64 miljard per jaar opleveren. Dit had nog veel hoger kunnen zijn, want slechts 25% van de buitenlandse studenten blijft na hun studie in Nederland wonen en werken. Door internationale studenten mee te laten draaien in de samenleving, is de kans groter dat zij ook na hun afstuderen aan Nederland verbonden blijven en hun steentje bijdragen.
Waarom moeten wij door naar de volgende ronde?
[1] https://www.iso.nl/2019/06/enquete-toont-grote-barrieres-voor-internationale-studenten/
[2] https://www.cursor.tue.nl/achtergrond/2019/juni/week-2/internationals-bekennen-ja-ik-ben-eenzaam/