Het Stationsgebied in Nijmegen wordt de komende jaren ingrijpend veranderd. Met nieuwe woningen, nieuwe werkplekken, nieuwe routes en: met een volwaardige toegang met stationsplein aan de westzijde. Hoe zorg je ervoor dat het Stationsgebied zo slim, duurzaam en aangenaam mogelijk wordt ingericht? De gemeente Nijmegen vroeg RvN@ een kennistafel in te richten rond klimaatadaptie. Wat kan er, wat zijn de best practices, wat past het beste bij de andere plannen? Hoe kunnen we hierin samenwerken? En: hoe kunnen de kennisinstellingen met onderzoek hierin helpen versnellen?
Best practices
Plant slim! Freek Rurup van Van Hall Larenstein ontwikkelde samen met de WUR in zijn OmgevingsLab een beplantingslijst met planten die klimaatregulerend werken. Inzet bij de kennistafel is onder meer dit soort kennis met elkaar te delen. Met ondernemers, met overheid en met onderwijs. Wat gebeurt er al rond klimaatadaptatie? Hoe pakt dat uit? Kunnen we kennis en ervaring combineren? Tijdens deze eerste kennistafel stonden de best practices centraal. Fons Eijkelkamp van Royal Eijkelkamp maakte duidelijk dat met betere grond er juist in tijden van droogte 25% minder grondwaterverlies is. Patrick Schreeven van Eco+Bouw liet zien hoe je met ‘groene’ bouwmaterialen veel minder energie verbruikt om aangenaam te kunnen leven. Paul van Doorn en Iris Sternheim vertelden hoe hun bedrijf Giesbers Ontwikkelen & Bouwen in Prinsenbeek woningen heeft gebouwd met duurzame oplossingen, onder meer op het gebied van klimaatadaptatie zoals bovengrondse hemelwaterinfiltratie en het stimuleren van biodiversiteit.
Tips en kansen passeerden de revue. Maak gebruik van wat er al is. Zoals de Groene Corridor, die straks van de Waal helemaal naar de campus van de Radboud Universiteit loopt. Geef de grond langs de spoorrails een belangrijke rol in de klimaatregulering. Denk aan de rol van de individuele bewoners – zoals Jan van Hasselt, die in het Westerkwartier woont, verwoordde: “Je kunt met jouw eigen huis en vanuit jouw eigen tuin ook bijdragen.”
Tips & tricks
Naast beste practices en goede tips kwam er ook advies. Richard van Loosbroek (directeur circulair van RvN@) noemde het belang van klimaatadaptatie aan de voorkant vanaf het begin bij alle plannen te betrekken. Van meerdere zijden werd daarbij benadrukt dat je daarbij keuzes moet maken – simpelweg omdat alles niet kan. Ruud Kajtjili van Hal24K benadrukte het belang om vanaf het begin met goede datasets te werken. Iedereen was het erover eens, dat transparantie en goede informatie noodzakelijk zijn – te beginnen met een website, die voor iedereen te lezen is. Opmerkelijk ook was de stemming, dat Nijmegen een Stationsgebied moet ontwikkelen waarop we – landelijk – trots mogen zijn en dat de deelnemers aan de kennistafel daaraan willen bijdragen.
Next step: aan het werk
De next step is het bundelen van al de energie en kracht, die tijdens de kennistafel naar voren kwam. Dat gebeurt in kleinere sessies, waarin specifieke kennis wordt samengebracht en in opdrachten aan de kennisinstellingen wordt uitgewerkt. De adviezen die daaruit voorkomen worden gepresenteerd aan de gemeente Nijmegen. Inmiddels zijn studenten van de HAN al in teams aan het werk in het Stationsgebied. Met klimaatadaptatie gaan studenten van Frank Croes van het Centrum voor Meervoudige Waardecreatie, studenten van Freek Rurup van Van Hall Larenstein en studenten van Mark Wiering van Environmental Governance and Politics van de Radboud Universiteit vanaf september aan het werk.
Bij de kennistafel Klimaatadaptatie is een kennisboost gemaakt. Daarin gaan Paul van Doorn (Giesbers Ontwikkelen & Bouwen), Freek Rurup (Van Hall Larenstein) en Sjoerd de Vreng (gemeente Nijmegen) dieper in op de kansen rond klimaatadaptatie.
De kennistafel Klimaatadaptatie past in een reeks kennistafels die RvN@ organiseert in opdracht van de gemeente Nijmegen. De eerstvolgende kennistafel op 9 mei aanstaande gaat over Bouwlogistiek. De kennistafels zijn onderdeel van het regionale Lifeport Circular Lab.