De wereld is in transitie. Grote vragen rond globalisering, klimaat, arbeid en (rechtvaardiger) verdeling staan bovenaan de agenda. Het besef van urgentie is groot. Steeds sterker realiseren we ons: welke wereld laten wij achter voor de volgende generaties? Afwachten kan niet meer. Het is tijd om in actie te komen en impact te maken.
We wonen in een regio boordevol potentie en talent: toponderwijs, de beste zorg en een krachtig mkb. Die krachten bundelen we en samen werken we aan de grote maatschappelijke transitievraagstukken van onze tijd. In een consortium met de drie onderwijstellingen uit onze regio – het ROC, de HAN en de Radboud Universiteit, met The Economic Board, met de gemeente Nijmegen, met de Groene Metropoolregio, met de City Deal Kennis Maken en met Ieder Talent Telt.
RaboResearch schreef in augustus 2021 het rapport Samen op weg naar een economisch sterk Lifeport. Ook daarin staat de urgentie van samenwerken in Gelderland-Zuid centraal.
‘Gemeenschappelijke projecten tussen universiteiten, hbo’s, mbo’s en het bedrijfsleven op een van de focusthema’s kunnen helpen om kennis naar de markt te brengen.’ Het hele rapport staat hier.
De drie grote onderwijsinstellingen hebben de wens geuit om de krachten te bundelen en de samenwerking te intensiveren. Intensieve gesprekken leveren concrete stappen op: georganiseerde ontmoetingen zoals de events, de kennisboosts en de ronde tafels, waar overheid, onderwijs en mkb actief in participeren. In de gezamenlijke verkenning van kansen voor onze regio met de genoemde partners. Maar vooral ook door samen aan het werk te zijn. Door te doen. Vier voorbeelden.
Met de talentprogramma’s van ROC (TalentLAB), HAN (Talent Academy) en RU (Radboud Honours Academy) is in de regie van RvN@ de Campus Hub Gezond Circulair ingericht. Daarin werken studenten van de drie onderwijsinstellingen samen – dus met elkaar – multidisciplinair (multi-level) aan opdrachten. Zij werken in het voorjaar van 2022 aan een opdracht rond de Foodhal van de Food Community – ondernemers in food in onze regio. Met hun kennis, maar ook met hun visie als consument en toekomstig werknemer bouwen zij een retailconcept.
De ervaring (methode) en de opbrengsten vanuit de Campus Hub Gezond Circulair zijn bouwstenen voor het Lifeport Circulair LAB.*
Kennis van de drie onderwijsinstellingen vormt een belangrijke bijdrage aan de kennistafels rond de verbouwing en inrichting van het Stationsgebied in Nijmegen. RvN@ organiseert deze tafels in het voorjaar van 2022 in opdracht van de gemeente Nijmegen. Aan twee tafels – de ene rond Klimaatadaptatie en de andere rond Bouwlogistiek – werken onderwijs, overheden, mkb (uit de bouw en de logistiek) en maatschappelijke organisaties samen aan een roadmap rond genoemde thema’s. Ook hier dragen methode en opbrengsten bij aan de uitbouw van het Lifeport Circulair Lab. Ga naar projectpagina.
Voor regionale foodproducenten werken studenten van de drie onderwijsinstellingen vanaf september 2022 samen – dus met elkaar – multidisciplinair (multilevel) in opdracht van de Circulaire Raad aan een businesscase voor de inrichting van een Foodhal – waar korte ketens, gezonde voeding en regionale zichtbaarheid centraal staan.
Op verschillende locaties in Gelderland zijn energiecoöperaties succesvol. Waarin ligt het succes? Kunnen ze van elkaar leren? Hoe helpen best practices om nog meer samen te werken, meer initiatieven te interesseren en zo de energietransitie te versnellen? Studenten gaan vanaf september 2022 in opdracht van de Rabobank Rijk van Nijmegen multidisciplinair op onderzoek.
* Het Lifeport Circulair Lab is een initiatief van The Economic Board waarin de grote transities rond circulariteit in onze regio worden aangepakt in een structurele samenwerking met de grote onderwijsinstellingen
De basis ligt er. Samenwerken helpt nu al versnippering te bestrijden – onder andere door de transitievragen samen en multidisciplinair (multilevel) aan te pakken. Door met elkaar en op basis van trial en error steeds beter te worden en daarmee de regio nog meer op de kaart te zetten.
Iedereen gaat aan op het thema circulair. Dus is het logisch dat de samenwerking eerst inzet op waar nu de energie zit: op de Campus Hub Gezond Circulair. Hier komen de partijen al samen en zijn ze samen uit het werk. Vanuit de groei van de Campus Hub Gezond Circulair is de stap naar het Lifeport Circulair Lab een logische. Methodes en best practices zijn vanuit het Lifeport Circulair Lab schaalbaar naar andere Lifeports, zoals het Lifeport Food Lab, het Lifeport Logistic Lab en het Lifeport Digital Lab.
Hoe gaan we nu verder? De huidige samenwerking krijgt structureel vorm in de Campus Hub Gezond Circulair. Deze samenwerking vormt de basis van de uitbouw in de gehele regio in het Lifeport Circulair Lab. De governance voor het Lifeport Circulair Lab ligt bij de drie onderwijsinstellingen. Zij geven de opdracht tot de inrichting daarvan. RvN@ zet het grote mkb-netwerk in en draagt in het kernteam zorg voor de coördinatie en de uitvoering. Dit kernteam bestaat uit drie medewerkers van de drie onderwijsinstellingen* – per onderwijsinstelling één –, een lid vanuit de gemeente Nijmegen en een programmaregisseur van RvN@. Het kernteam bouwt in samenspraak met het consortium van de samenwerkende partners (ROC, HAN en Radboud Universiteit, the Economic Board, de gemeente Nijmegen, de Groene Metropoolregio, de City Deal Kennis Maken en Ieder Talent Telt) de Campus Hub Gezond Circulair en dus het Lifeport Circulair Lab.
*Het profiel van deze kernteamleden staat hier.
Puntsgewijs:
De opbrengst van het Lifeport Circulair Lab