Betrokken en enthousiast boekten regionale ondernemers, organisaties en overheden concrete resultaten op de Durf te vragen: Op de stip die dinsdagavond 10 april om 20.00 uur bij Berko Wijchen plaatsvond. Na het welkomstwoord van Berko directeur en tevens RvN@ Raad van Advies lid, Tom Kokke, legde moderator, Nils Roemen, de spelregels van ‘Durf te vragen: Op de stip’ uit.
Maximaal vier regionale initiatiefnemers kregen elk 10 minuten de tijd om een concrete hulpvraag te stellen. De toehoorders konden er vervolgens actief hun hulp bieden in de vorm van expertise, materiaal, kapitaal, netwerken of tips. Hieronder staat een beknopt overzicht van de sprekers en welke hulp zij zoeken bij het accelereren:
Ruud Linssen van het RvN@ project Collectieve Innovatiekracht, dat grote bedrijven, zoals Amplion, helpt bij het regionaal wortelen en het met regionale expertise oplossen van vraagstukken. “Wie kan ons in met meer van dat soort bedrijven in contact brengen?”
Maria Buur aanjager van het RvN@ deelproject ‘Onkruid bestaat niet’ innoveert de schuldhulpverlening met een meer preventieve en gezamenlijke benadering tussen overheid, juridische organisaties en het bedrijfsleven. Hierdoor kan er eerder worden ingegrepen en groeien de problemen van schuldenaren niet onnodig. “Wie heeft of kent er een bedrijf dat hierin zou willen samenwerken?”
Remco van der Veen, de kersverse voorzitter van Ondernemersvereniging Mook ziet in zijn nieuwe rol de behoefte aan een andere manier van verbinden. “Hoe kan ik de effectiviteit en impact van een ondernemersvereniging vergroten?”
Kien van Hövell wil een Faire Kerstfair op het landgoed Grootstal organiseren. Hierop staan kraampjes met duurzame regionale producten. Bedrijven reiken vouchers als kerstpakket aan werknemers en relaties uit. Het tegoed kunnen ze dan op de duurzame en gezellige fair besteden. “Ben je of ken je een bedrijf die deze duurzame vouchers aan werknemers en relaties zou willen geven?”
Elke hulpvraag werd met een grote hoeveelheid telefoonnummers, netwerkcontacten, aanbiedingen en ideeën beantwoord. Het initiatiefverbindende idee dat hierbij zeker vermeld moet worden, kwam van ondernemer Henny van Benthem. Hij stelde voor een percentage van de opbrengst van een Kerstfairvoucher aan mensen in de schuldhulpverlening te koppelen.
Na het intensieve en vruchtbare uur trakteerde Berko de aanwezigen op een hapje en een drankje en werden er nog vele ideeën en contactgegevens uitgewisseld. Een geslaagde Durf te vragen: Op de stip met concrete resultaten! Er werd met alle aanwezigen afgesproken deze ervaring met minimaal drie regionale organisaties te delen opdat zij wellicht een volgende keer ook deelnemen.
Foto’s door Walter Jansen Fotografie