Anno 2021 is er nog steeds sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen en zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in topfuncties. Dit terwijl er genoeg bewijzen zijn dat genderdiversiteit in organisaties leidt tot betere bedrijfsresultaten. Van
zelfsprekend gaat er ook talent verloren wanneer vrouwen niet de ruimte krijgen hun potentieel volledig te benutten.
Argumenten dat vrouwen niet over de juiste kwaliteiten zouden beschikken, of dat een kinderwens deze kwaliteiten zouden belemmeren, gaan al lang niet meer op. Zo schrijft ook de SER in haar rapport “Diversiteit in de top. Tijd voor versnelling”. Als oorzaken voor de genderongelijkheid wordt het grote percentage vrouwen dat in deeltijd werkt genoemd. Verklaringen hiervoor zijn traditionele opvattingen over arbeid binnen huishoudens, de wijze waarop instituties als kinderopvang zijn ingericht en de ongelijke spreiding over bepaalde sectoren (onderwijs, zorg, techniek).
Gebrek aan commitment om de ongelijkheid echt te doorbreken, blijkt echter nog steeds een belangrijke oorzaak. Het belang van inclusiviteit en diversiteit wordt onvoldoende erkend of er bestaan simpelweg nog te veel stereotypen en vooroordelen. De ‘old boys networks’ kiezen gemakkelijker voor iemand uit de eigen groep dan voor een ‘buitenstaander’. Dit werpt een extra barrière op in werving- en selectieprocedures. Als vrouw moet je nòg harder je best doen om te laten zien wat je waard bent.
Tenslotte noemt de SER dat op individuele niveau kan het gebrek aan goede informele en effectieve netwerken en het ontbreken van voldoende vrouwelijke rolmodellen een verklaring bieden voor het lage aandeel vrouwen in de top. Er is nog onvoldoende tegenwicht voor de old boys. Gelukkig staan er steeds meer (jonge) ambitieuze vrouwen op die hier verandering in willen brengen.
Drie van deze jonge talenten zijn Chaima El Bacha, Michelle Hermans en Britney Stoffels. Alle drie student bedrijfskunde aan de HAN. Ook zij constateerde dat ze vanuit hun opleiding met veel meer mannelijke dan vrouwelijk voorbeelden in contact kwamen. En wilde het daar niet bij laten zitten.
“In mijn eerste jaar heb ik een paper geschreven over Sustainable Development Goal 5,” vertelt Britney. “Dit is een onderwerp wat ik altijd al heel erg belangrijk vind. Tijdens het schrijven van het paper heb ik me toch verbaasd hoeveel er nog moet gebeuren. Toen wist ik: hier wil ik nog meer mee gaan doen.”
Samen met medestudenten Chaima en Michelle, komt Britney in contact met RvN@LAB. Michelle Hermans zegt over de eerste ontmoeting: “Tijdens de LABsafari naar Duitsland kwamen we in gesprek met Kristie Lamers, de programmadirecteur van RvN@. Tijdens het bezoek aan het stadion van Schalke ’04 hebben we meer dan drie kwartier gesproken over de rol van vrouwen in het bedrijfsleven. Terwijl we met onze voeten op het gras in het stadion stonden. Dat was een mooie ervaring!”
De komende tijd gaan deze drie talenten aan de slag om een evenement te organiseren tijdens de LABclub op 17 mei. Wil je op de hoogte blijven van de vorderingen en het evenement bijwonen? Houd dan deze webpagina in de gaten, of laat je gegevens achter en ontvang updates en de uitnodiging.
Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen van het LABpodium Young Women in Business? Laat dan hier onder je gegevens achter en je ontvangt van ons te zijner tijd meer informatie en een uitnodiging voor de bijeenkomst. Graag tot ziens op 17 mei!
Oeps! We konden je formulier niet vinden.