- Dit evenement is voorbij.
Het Diversiteitscafé – praat u met ons mee?
20 september 2018 @ 17:00 - 19:00
GratisMooie bijdragen door sprekers, ontmoetingen, succesverhalen, oplossingen en verbinding staan centraal in Het Diversiteitscafé. Nathalie van der Veeken en Joël Rijnaard ontvangen u graag om samen met de jongeren van New Rootz en drs. Jan Pouwels te praten over diversiteit in een informele, ongedwongen bijeenkomst. We zien u graag terug bij Het Diversiteitscafé debat!
Opgroeien in twee of meer culturen… een kracht of een last?
Migranten en vluchtelingen krijgen te maken met verschillende stijlen van opvoeden. Zij worden of zijn door hun ouders en familie opgevoed in de “ene” cultuur, maar leven in een “andere” cultuur, in dit geval de Nederlandse. Daarbij komen ze in aanraking met diverse culturen in hun buurt, op school, op hun sport- of muziekvereniging, etc. Dit wordt regelmatig als een probleem gezien binnen onze samenleving, aangezien er per cultuur vaak sprake is van verschillende opvattingen en normen. Maar is dat wel terecht? We weten nog steeds niet goed hoe we met migratie en diversiteit om moeten gaan. Zorgt de diversiteit in opvoeding voor botsingen of maakt het kinderen en jongeren juist krachtiger? Wat kunnen ouders, school en hulpverleners doen om conflicten in een kracht om te buigen?
We bespreken dit vraagstuk met drs. Jan Pouwels, die werkzaam is als docent Pedagogiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), aan de hand van zijn professionele kennis en ervaring. En we gaan in gesprek met jongeren van New Rootz, die hun ervaringen graag willen delen. Dat doen we door een ‘Op voeten gesprek’, bekend van de methode Deep Democracy.
Gasten Diversiteitscafé – 20 september 2018
Drs. Jan Pouwels
Jan Pouwels is werkzaam als docent Pedagogiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Tegelijkertijd is hij bezig met een promotietraject met de titel: Wild Fruits, how teaching the conflict can improve Higher Education. Het onderzoek gaat over het bewust gebruik maken van (beroeps)conflicten om het leren in Hoger Beroepsonderwijs interessanter en beter te maken. De kern daarvan is het leren omgaan met tegenspraak en het leren van en door tegenspraak.
Zijn belangstelling betreft cultuurfilosofie, mensenrechten en kinderrechten, radicalisering en internationalisering. Hij is aanvankelijk opgeleid als onderwijzer, heeft zijn bul behaald in de wijsgerige en historische pedagogiek (KUN), een eerstegraads bevoegdheid maatschappijleer en het kandidaats in de Kunstgeschiedenis.
Jongeren New Rootz
New Rootz is een sociale onderneming die investeert in de ontwikkeling, ontmoeting, skills en nieuwe perspectieven voor jonge vluchtelingen en nieuwkomers in Nijmegen. New Rootz stimuleert ontmoeting en brengt jongeren met diverse achtergronden bij elkaar. Een inclusieve samenleving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van henzelf: daar werkt New Rootz voor.
Meer info is te vinden op www.newrootz.org