Op woensdag 7 februari vond alweer de derde masterclass in het thema ‘gezonde korte ketens’ van Diverzio plaats. Deze stond voor, met name de producenten uit de primaire sector, in het teken van leren over de verwerking en bereiding van voedsel in de gezondheidszorg.
Na de aftrap door Koen Nouws Keij en Maarten Fischer was het de beurt aan Angelique Stokkermans, contractmanager bij het Radboud UMC en verantwoordelijk voor de Food & Beverage van het ziekenhuis. Zij gaf de aanwezigen een klein kijkje in de keuken omtrent de contracten en de waarde daarvan in de sector. Daarna droeg zij de microfoon over aan Bert van den Broek, general manager van cateraar Vermaat. Hij gaf de telers, boeren en kwekers een inzicht in de inkoop van producten voor het Radboud UMC. Daarnaast vertelde hij waar Vermaat en het Radboud UMC mee bezig zijn op het gebied van voedselverspilling. Hij benadrukte dat het qua kosten en duurzaamheid erg interessant is om de voedselverspilling terug te dringen en dat ze deze al onder de 10% wisten te brengen.
Jasper Geijsen, de Radboud UMC vestigingsmanager van FoodforCare, toonde aan de hand van een aantal cijfers hoe ze de voedselverspilling terug wisten te dringen. Dit gebeurde onder andere door het aantrekkelijker maken van gerechten en te meten wat in een 14-daagse cyclus de meest populaire waren. Hierna was er tijd voor een korte terugkoppeling en bekeken de aanwezigen op wat voor manier zij aansluiten bij bijvoorbeeld logistiek, marketing, aanbod en doelgroep.
Na een korte pauze was het de beurt aan Dorian Dijxhoorn. Zij is arts promovendus en deed onderzoek naar het effect van gezonde voeding op patiënten. Onder andere op het gebied van eiwit en energie. De Voedselbank Nijmegen gaf een korte pitch over een mogelijke samenwerking met de aanwezige producenten. Als afsluiter volgde een rondleiding door het Radboud UMC en de keukens. Daarin kreeg men een mooi beeld van hoe gepassioneerd de chefs met hun producten en gerechten omgaan.
De algemene feedback was dat het een geslaagde middag was waar de boer, teler en kweker met de zorginstellingen in discussie konden gaan en elkaar duidelijkheid hebben kunnen verschaffen. Een mooie stap richting alweer de laatste masterclass op 18 april waar producenten voor geïnteresseerde partijen een korte pitch over hun producten kunnen geven.