Het platform RvN@ ontwikkelt een bedrijfsscan voor het MKB in het Rijk van Nijmegen. Met de Circulaire Kickstart gaan ondernemers, onder begeleiding van een aantal lokale specialisten, gericht op zoek naar zakelijke kansen in de circulaire economie. Een aannemer en een bierbrouwer beten het spits af – en boekten interessante successen.
Kristie Lamers is directeur van RvN@, het regionale innovatieplatform. Antoine Driessen is – naast directievoorzitter van Rabobank Rijk van Nijmegen – bestuurder van RvN@. Beiden geloven in de kracht van samenwerking voor de regionale economie. Vernieuwende samenwerking als het even kan. Dat bewijst RvN@ als platform voor ondernemers, investeerders, overheden en studenten, waar ARN bij is aangesloten. De Circulaire Kickstart voor het MKB is een mooi voorbeeld van zo’n vernieuwende samenwerking.
Een scan speciaal voor het MKB in het hele Rijk van Nijmegen. Antoine Driessen legt uit hoe het idee ontstond: “Vorig jaar, toen Nijmegen European Green Capital was, heeft de Rabobank samen met een groot adviesbureau twintig bedrijven en organisaties tijdens de Circulair Challenge geholpen om stappen te zetten in de circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van de Vierdaagsefeesten. Daaruit ontstond het idee: wat zou het mooi zijn als we elk jaar MKB’ers helpen om circulaire kansen te pakken. Met die vraag ben ik naar Kristie Lamers gegaan. Zij heeft het netwerk van RvN@ aangeboord en met een aantal ondernemers de Circulaire Kickstart opgezet.” De betrokken ondernemers, afkomstig uit de bedrijven Lentekracht en Wiltgroei en het collectief Klei, zijn gespecialiseerd in de mogelijkheden van de circulaire economie en beschikken over een sterk regionaal netwerk met veel specifieke kennis. Er wordt heel praktisch een circulaire businesskans ontwikkeld voor een MKB-bedrijf. Kristie Lamers: “Geen franje, alleen de essentie. Daardoor kan de Kickstart aangeboden worden voor kosten die een gemiddelde MKB-ondernemer moet kunnen dragen.” Over het praktische karakter zegt Antoine Driessen: “Wil je MKB’ers op weg helpen in de circulaire economie, dan zijn er twee soorten kansen: verspilling uit een proces halen en daardoor kosten verminderen en afval omzetten in waarde en zo de omzet vergroten. Met deze no-nonsense aanpak heb je altijd een goed gesprek met een MKB-ondernemer. Met de Kickstart hebben we deze garantie ingebouwd.” Bierbrouwer Oersoep en aannemer Cuppens uit Nijmegen hebben de afgelopen tijd meegedaan aan een pilot voor de Kickstart, waarbij interessante businesskansen aan de oppervlakte zijn gekomen (zie pagina 5). Met deze ervaring wordt de Kickstart nu compleet gemaakt.
Kristie Lamers: “We hebben nu een nieuwe Circular Challenge bedacht, specifiek voor het MKB. Twintig ondernemers willen we laten kennismaken met de circulaire economie en wat die kan betekenen voor hun bedrijf. Daarom hebben we binnen de Kickstart een instapmodule bedacht. Voor € 1.500 kijken experts grofweg naar de circulaire kansen binnen een bedrijf. Dit is voor maximaal twintig bedrijven. Na deze module heeft de deelnemende ondernemer een betere indicatie van kansen op extra rendement. Doel is dat meer ondernemers in het Rijk van Nijmegen daadwerkelijk de stap naar de circulaire economie gaan zetten.” Bijzonder is de rol van studenten binnen de Kickstart. RvN@ gaat het proces op zo’n manier inrichten dat studenten in een vervolgfase helpen met de daadwerkelijke implementatie van een businesskans. Hiervoor is een samenwerking met HAN Hogeschool opgezet. “Ook dat is goed voor ondernemers, want studenten leveren extra creativiteit,” weet Kristie Lamers. Dat is nog niet alles, aldus de RvN@-directeur. “Met de kopgroep van de eerste deelnemende ondernemers en onze circulaire samenwerkingspartners zetten we een community op waarbinnen we de komende jaren blijven werken aan circulaire kansen. Een community die elk jaar sterker wordt omdat nieuwe bedrijven aanhaken. Het is gebaseerd op het idee dat je circulaire kansen verder toenemen als je meer samenwerkt, bijvoorbeeld in de eigen keten. Doorpakken op innovatie, daar gaat het om. Dat willen MKB’ers ook graag, alleen hebben zij vaak geen eigen R&D-afdeling. Dankzij samenwerking met andere ondernemers gaat het makkelijker. Daar gaan we voor zorgen.”
Antoine Driessen en Kristie Lamers benadrukken de zakelijke kant van de circulaire economie (zoals Livio Bod van Spaak dat elders in deze editie van AfvalStroom ook doet). Toch staat het onderwerp – laten we er niet omheen draaien – vaak nog niet hoog op de prioriteitenlijst van ondernemers. Vooralsnog wacht de nieuwe economie op de grote doorbraak. Kristie Lamers voert regelmatig gesprekken met ondernemers. “Als ik het onderwerp benoem, blijken zij net zoals ik te zien dat veranderingen op komst zijn. Grondstoffen worden schaarser en dus duurder, overheden gaan nieuwe regels opleggen. Dit wordt een factor van steeds grotere invloed. Maar waar begin je als ondernemer te zoeken naar antwoorden? Met de Kickstart helpen we concrete aanknopingspunten te vinden. Aanknopingspunten die de toekomstbestendigheid van een bedrijf versterken. Vanuit die invalshoek vind je bijna altijd de connectie met een ondernemer. Want over de toekomst gaat het hier, allereerst van het eigen bedrijf. Doe je niks, dan komt er een moment dat je achter de feiten aanloopt. En dat wil niemand.”
Dit artikel is overgenomen uit het Relatiemagazine AfvalStroom ARN (Voorjaar 2019, auteur Ruud Linssen).