ORGA architect heeft in 2020 in Nijmegen en omgeving circulair ondernemen op de meest duurzame manier vormgegeven. Het bedrijf ontving de prestigieuze Cirkel 2020 uit handen van juryvoorzitter Sylvia Fleuren, wethouder Economische zaken van de gemeente Berg en Dal.
De trotse ORGA-oprichter Daan Bruggink benadrukte het belang om in de toekomst in gezonde, circulaire gebouwen te wonen. Deze award geeft hem erkenning. “Dit is ons vliegwiel om te blijven aantonen dat we duurzaam, ecologisch kunnen bouwen. Al onze natuurlijke materialen geven we na gebruik terug aan de natuur. Dat geeft een juiste balans tussen leven, wonen en werken.”
Afvalenergiecentrale ARN BV, gastheer van het festival, presenteerde het initiatief hoe een specifieke stroom restafval een milieuvriendelijke herbestemming te geven. “Ons project Luierrecycling is een prachtig voorbeeld van het vergroenen van afval. Verbranden was daarbij onze springplank voor recycling. Deze transitie ronden we medio 2021 af als ook onze laatste afvalreactor volledig operationeel is. ARN verwerkt met dit project jaarlijks 75 miljoen luiers en incontinentiematerialen. Dat is 15.000 ton minder CO₂-emissie. Daarnaast verbranden we specifieke materialen. Denk aan alle gebruikte beschermingsmaterialen die in de keten door mogelijke besmetting niet hergebruikt worden”, verklaart ARN-directeur Rutger Jan Pessers.
Jacob Vermeulen, manager Resources & Logistics bij ARN, wil vooral het circulaire gedachtegoed delen. “Nederland gooit op jaarbasis zo’n 400.000 ton luiers en incontinentiematerialen weg. Met dit eerste luierrecycling-project hebben we een duurzame en veilige business case ontwikkeld, waarbij je primair grondstofgebruik kunt verlagen uit een specifieke, herkenbare afvalstroom. We hebben geleerd hoe aparte inzamelroutes in te richten, zuiveringsslib en stoom toe te voegen, medicijnen af te breken en plastic te stollen. Dat proces ging met vallen en opstaan. Door intensieve samenwerkingen staan we nu hier. Ik nodig collega-verwerkers uit om deze uitdaging voor CO₂-reductie ook aan te gaan.”
Tijdens de uitreiking van de award De Cirkel 2020 benadrukte juryvoorzitter Sylvia Fleuren dat alle drie de finalisten “hun verantwoordelijkheid nemen om met meerwaarde duurzaam te organiseren”. Naast winnaar ORGA waren duurzame auto-onderdelenspecialist Bart Ebben uit Malden en het Nijmeegse FAIR Coffins, dat ecologische uitvaartkisten produceert genomineerd voor deze circulaire prijs. “Een dienstverlener, producent en een recycler, die allen het circulaire gedachtegoed delen met de maatschappij. Nu, maar zeker ook voor komende generaties”, stak Fleuren de loftrompet.
Wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen (duurzaamheid en wonen) roemde in haar bijdrage de integrale benadering van de metropoolregio. “We benutten volop de kracht van het bedrijfsleven, kennisinstellingen én burgers voor onze energietransitie. Zo heeft Nijmegen het laagste percentage restafval in Nederland. Zo levert iedereen een bijdrage aan het verduurzamen van de stad. Dat doe je samen.”
De Circulaire Raad in de regio, initiatiefnemer van de prijs, wil een traditie in gang zetten. Daarom droeg de raad deze eerste award op aan een prominent met een aanjaagfunctie voor het circulaire denken en doen in de regio. Voormalig ARN-directeur Gerard van Gorkum viel daarbij in de prijzen, vanwege “zijn jarenlange, tomeloze inzet voor het aanjagen van een circulaire regio. Deze prijs is een echt voorbeeld van circulariteit”, zo typeerde Fleuren de prestigieuze award. ARN ziet in de prijs een erkenning, zeker nu het recent een coalitie heeft gevormd met de afvalenergiebedrijven Attero, AVR en EEW om de maatschappelijke rol van afvalrecycling en -verbranding her te waarderen.
Voormalig ARN-directeur Gerard van Gorkum (l) en ORGA-oprichter Daan Bruggink (r) met de prestigieuze Cirkel 2020, met wethouder Sylvia Fleuren (Berg en Dal). Uiterst links finalist Koen Verlinden en uiterst rechts finalist Bart Ebben.
Foto’s: Jan Willem de Venster, rechtenvrij te gebruiken onder bronvermelding