Wat te doen met verfresten die bij schilderwerkzaamheden overblijven? Tijdens één van de RvN@ Circulaire Kickstart projecten stuitten de uitvoerders op uitdagingen die veel schildersbedrijven met de reststroom verf hebben. De bedrijven zoeken hier individueel oplossingen voor en een circulaire oplossing met impact is er nog niet. In opdracht van de gemeente Nijmegen onderzoekt het Circulaire Kickstart team of er een collectieve werkbare en rendabele circulaire oplossing in de keten mogelijk is. Of beter gezegd: ‘in samenwerking met ketenpartners een businessmodel voor een regionaal retour- en verwerkingssysteem voor verfrestanten opstellen, teneinde de haalbaarheid hiervan vast te stellen.’
Inmiddels heeft het team al meerdere ketenpartners gesproken en het enthousiasme om een retour- en verwerkingssysteem te verwezenlijken is bij iedereen merkbaar. De schilders willen graag verduurzamen maar gaan op in hun dagelijkse werk waardoor deze wens nog niet altijd uitkomt. Het retoursysteem vergemakkelijkt het deze vakmensen om milieuvriendelijker bezig te zijn. Veel schilders spreken de intentie dan ook uit van het systeem gebruik te zullen maken. Gemak en kosten spelen daarbij wel een rol.
Een potentiële verwerker van verfsrestanten, Inter-Green, ziet ook de voordelen van het systeem. Ook zij willen graag bijdragen aan een betere leefomgeving en hoe meer verf ze kunnen recyclen, hoe beter.
Vooralsnog lijken de verfwinkels een belangrijke speler te worden in het project. Zij houden de meeste liters verf over aan het eind van jaar, bijvoorbeeld door foute mengingen bij het kleuren en foute bestellingen.
Momenteel onderzoekt het team of verfwinkels ook verzamelpunten voor het restverf kunnen worden. Dit is nog een hobbel te nemen, omdat het bedrijf dan het predicaat ‘afvalinzameler’ dreigt te krijgen en daardoor onder complexe afval wet- en regelgeving gaat vallen. Voor dit onderdeel gaat het in gesprek met de ODRN (OmgevingsDienst Regio Nijmegen).
Tevens is het begonnen met de inschatting van de CO2- reductie van het systeem ten opzichte van de huidige manier van werken.
Er zijn nog veel opties over hoe het verfretoursysteem er uit gaat zien. En het project heeft de meeste kans van slagen als alle partijen die er in de praktijk bij betrokken zijn, ook meedoen in het ontwerp van het systeem. Zo kan het team ook alle belangen meenemen. Daarom plannen het Circulaire Kickstart team in januari 2023 een inspiratie/werksessie met bovengenoemde instellingen.
Lees meer en hou de updates bij op de projectpagina. Ben, of ken jij een schildersbedrijf in regio Nijmegen en wil je meedoen? Neem contact op met Amber Delsman of Shasco Laugs.