“De ambities zijn fors en we staan echt pas aan het begin van de circulaire transitie.” klonk het uit de mond van de Circulaire Raad voorzitter Bart de Bruin. Met een sessie van de Circulaire Raad werd op 12 november het RvN@Meeting of Minds festival geopend.
De Circulaire Raad Rijk van Nijmegen bestaat 8 maanden en bundelt de kennis en energie op het gebied van Circulaire Economie in het Rijk van Nijmegen. In deze sessie kwamen de impact, projecten en ambities aan het bod.
Waar in de vorige sessie de Plasmavergasser en circulaire bouw besproken werd, nam programmadirecteur Bernd Hendriksen nam de aanwezigen mee in de circulaire ontwikkelingen rond voedsel. Hier wordt er nu actief gekeken naar productie, consumptie en gedragsbeïnvloeding, eiwittransitie, meststoffenkringloop, voedselverspilling en de complexe ketens in de regio.
Voorzitter Bart de Bruin is tevens directeur van de Dar en vertelde over het ontmantelen of repareren van electronica en het hergebruik van apparaten en onderdelen in de Electronicahub; een project dat door de provincie Gelderland ondersteund wordt.
Antoine Driessen, medebedenker en oprichter van RvN@ en tevens lid van de Circulaire Raad gaf een voorbeeld van de krachtenbundeling met RvN@. In de transitie naar een meer circulaire landbouw moet er getest en gemeten worden. Wat werkt wel en wat kunnen we verbeteren? Daarin koppel je Smart & IT aan circulair ondernemen en voor het bijeenbrengen van die domeinen is RvN@ het uitgelezen platform.
Piet de Klein, wethouder Beuningen en namens MARN en lid van de Circulaire Raad ziet voor gemeentes een verbindende rol omdat ze zicht hebben op de grondstoffen op de markt, reststromen inzameling en de verwerking tot nieuw product. Voor circulair denken en doen is een actieve investerende overheid nodig.
Grondlegger van de Circulaire Raad, wethouder Harriet Tiemens voegt toe: ‘De tijd van alle bloemen bloeien is voorbij. We gaan voor focus en wat we doen, maken we groot. ‘
Ook het jonge regionale talent kwam aan bod. Sustainables ,winnaar van de RvN@ondernemerspitches 2020, hebben de ambitie om laboratoriumplastics te recyclen. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om het publiek te vragen ze te helpen in de zoektocht naar technieken om plastic disposables schoon te maken.
Ook was er aandacht voor het ambitieuze Kenniscentrum Circulaire Bouw waarin kennen, kunnen doen centraal staan. In de onderstaande film zie je wat het is en daaronder vind je de aansluitende sessie waarin ze er uitgebreid met de deelnemers op in gaan.
Een drukbezocht sessie met veel informatie.