Wat als bedrijven in het Rijk van Nijmegen zó gaan werken, dat de afvalstoffen van de één de grondstof worden voor de ander? En stel dat zo’n systeem ook nog eens winstgevend is? Dat willen we bereiken met het project circulaire economie.
Circulaire economie gaat over hergebruik van grondstof fen en materialen in de productieketen van bedrijven. Op sommige plekken in het Rijk van Nijmegen gebeurt dit al. Bij de Versfabriek in het Honigxomplex bijvoor beeld, waar ze oesterzwammen kweken op kof eprut. En kijk naar het Warmtenet, waarbij de restwarmte van ARN Afvalverwerking in Weurt wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven in de Waalsprong. Maar het kan nog veel beter. Om te weten waar je slim kunt inspelen en samenwerken, moet je eerst op een rijtje zetten wát er precies gebeurt in het Rijk van Nijmegen. Hoeveel grondstoffen komen de regio binnen, waar en hoe worden ze gebruikt? En in welke bedrijfs takken kun je samenwerking voor elkaar krijgen?
Nieuwe verbindingen
“Zodra we dat weten, kunnen we nieuwe verbindingen opzetten tussen bedrijven die nu nog niets met elkaar te maken hebben”, vertelt Gerard van Gorkum. Als alge meen directeur van ARN Afvalverwerking in Nijmegen is hij aangewezen tot aanjager van het project. Zo koppelde ARN de Versfabriek al aan verzorgingstehui zen in de omgeving. Zij gooiden dagelijks veel kof eprut weg. Dat ‘afval’ gaat nu naar de Versfabriek, die er oes terzwammen op kweekt. Daarna maakt ARN er weer compost van. Zo is de cirkel rond. Maar de ambitie reikt verder. “We willen niet alleen kij ken naar de potentie van de regio zoals die is, maar ook nieuwe partijen deze kant op halen. We kunnen bijvoor beeld een partij die veel warmte verbruikt overtuigen zich hier te vestigen, zodat we hem kunnen aansluiten op het Warmtenet.” Kortom: werk aan de winkel. Uit de inventarisatie moet een vijftal hoofdthema’s komen die bij de regio passen. Zo maken we het Rijk van Nijmegen niet alleen groener, maar stimuleren we ook de economie.
Aanjager
Gerard van Gorkum, algemeen directeur ARN Afvalverwerking
“Mijn instelling is: energie is niet schaars, de kunst is alleen om het op zo’n manier gestalte te geven dat je het kunt gebruiken. Grondstoffen zijn wél schaars. Voor kolen, olie en andere fos siele brandstoffen geldt: op is op. Dus moeten we proberen om grondstoffen langer in de keten te houden. Dat doen we al met bijvoorbeeld kunststof, gft, glas en papier, maar het kan nog veel beter. We willen het milieu zo min mogelijk belasten, in grondstoffen én energie. Dat is natuurlijk idealistisch, maar het heeft daarnaast ook een heel praktische reden. Er valt een prima boterham mee te verdienen. Doel is dan ook dat circulaire economie past in een gezonde bedrijfseconomie.”
ARN stelt met Dar, gemeente Nijmegen, GR MARN een uitvoeringsnotitie op over de circulaire economie in de regio. TNO heeft daar al eerder een onderzoek voor gedaan. In september 2016 wordt daarvoor een mini-symposium georganiseerd. Een van de uitvoeringsprojecten binnen dat kader wordt de Regionale Circulaire Scan, die we onder de vlag van NEC (Nijmeegs Energie Convenant) 3.0 uitvoeren met partijen die daarin een financiële en inhoudelijk bijdrage leveren. Metabolic zal dat vormgeven. Deze scan identificeert de belangrijkste productieketens vanuit circulariteit in de regio, in- of tussen de ketens en de kansen die er zijn. In de regio zijn sterke sectoren als maakindustrie, zorg, afval, repair en bouw relevant.