Kanker in een vroeger stadium vaststellen, radiologie betrouwbaarder en goedkoper maken via slimme software of simpelweg een buiksticker waarmee een zwangere vrouw en haar baby worden gemonitord. Er zijn innovaties in de zorg, die wij alleen kunnen toejuichen. Daarom steunen we het project Radboud Health Accelerator van het Radboudumc.
De afdeling Valorisatie van het Radboudumc in Nijmegen realiseert innovatieve producten en diensten die de zorg beter en betaalbaar maken. Denk aan medische innova ties, maar ook aan innovaties op het gebied van techno logie, medicijnen, diagnostiek en ehealth. Met het pro ject Radboud Health Accelerator brengen we publieke en private partijen bij elkaar om dit proces te versnellen en te versterken. Ons uitgangspunt: de innovaties moeten een bijdrage leveren aan een betere en betaalbare zorg.
‘We realiseren innovatieve producten en diensten die de zorg beter en betaalbaar maken’
Van innovatie tot productontwikkeling
“Een innovatie begint altijd met een ontdekking. Bijvoorbeeld door artsen, verpleegkundigen of biologen”, vertelt Dirkjan Masman, directeur Valorisatie bij het Radboudumc in Nijmegen. “Wat wij doen is een aantal van die ontdekkingen zodanig uitwerken, dat verdere investering op productontwikkeling mogelijk wordt. Daarbij is het belangrijk dat we outside-in- denken; ook patiëntenorganisaties en het bedrijfsleven zijn op zoek naar producten voor betere en goedkopere zorg. Zij kijken anders naar de zorg dan wij. Daarom betrekken we hen bij het ontwikkelen van die innovaties.”
Successen
Voorbeelden van succesvolle innovaties zijn er genoeg. Bijvoorbeeld de operatierobot in het Radboudumc die bij een prostaatkankerpatiënt biopten kan nemen tijdens een MRIscan. Masman: “Dankzij de combinatie van MRIbeelden en de robot kan de arts beter zien wat hij doet en nauwkeuriger vaststellen tot welk stadium de kanker zich heeft ontwikkeld.”
Maar er is meer. Dankzij ontwikkelingen in de ICT- technologie ontstaan toepassingen die taken van artsen kunnen overnemen. Zo ontwikkelden we software die röntgen en CT-beelden kan interpreteren. Momenteel test het Radboudumc de betaversie van software voor borstkankeronderzoek. “Daarmee kunnen we het
bevolkingsonderzoek in de toekomst automatiseren.”
Aanjager
Dirkjan Masman, directeur Valorisatie Radboudumc
“Mijn interesse als bioloog in het medische veld is mijn drijfveer. Ik vind het geweldig dat ik kan bijdragen aan hoe de zorg zich in de toekomst kan ontwikkelen. Daarbij gebruik ik zowel mijn ervaring als onderzoeker als die van ondernemer.