De winnaars van de wedstrijd Bedrijvig Berg zoekt slimme starters zijn bekend. Dit zijn:
De drie winnaars krijgen ieder een subsidie van € 5.000 voor het realiseren van hun plannen. Op 9 januari overhandigde wethouder Irma van de Scheur de subsidies symbolisch aan de drie bedrijven.
Na de lancering van de wedstrijd tijdens een startersevent in juni, konden vernieuwende startende bedrijven hun plannen indienen tot 20 oktober 2019. Een externe adviescommissie heeft zich vervolgens gebogen over de ingediende aanvragen. .
Drie aanvragen zijn door de commissie als zeer goed beoordeeld. Deze bedrijven winnen daarom de subsidie van € 5.000,- om hun bedrijfsplannen uit te voeren. Ook krijgen ze deskundige ondersteuning bij de uitvoering van hun plannen. Hieronder vindt u meer informatie over de drie bedrijven en de motivatie van de jury.
Benny Lamers en Robert Janssen zijn de initiatiefnemers van Klein Amerika Distillery.
Op 1 januari 2018 zijn ze tussen de heuvels bij Klein Amerika begonnen met deze distilleerderij. Dit jaar is een destillaat ontwikkeld voor een Groesbeekse whisky die de naam Zevendal krijgt. Het destillaat moet nog ca. 2,5 jaar rijpen in een houten vat. Daarna mag het whisky genoemd worden en kunnen Benny en Robert het op de markt brengen. Het plan is om samen met lokale partijen zoals wijnboeren, het Nederlands Wijnbouwcentrum en fruittelers, meer lokale distillaten te ontwikkelen.
De subsidie is bedoeld om door te ontwikkelen en uit te breiden. En om te onderzoeken hoe de uitbreidingen circulair gerealiseerd kunnen worden. Dit betekent dat alle grondstoffen hergebruikt gaan worden. Er ontstaat daardoor geen afval meer bij het productieproces.
De commissie ziet de destillaten als mooie aanvulling op de vele streekproducten die de gemeente Berg en Dal al kent. Daarnaast zorgt de samenwerking met andere lokale ondernemers ervoor dat zij ook voordeel kunnen hebben van het initiatief. Het initiatief zorgt met andere woorden voor economische spin off. De commissie heeft vertrouwen dat de plannen realiseerbaar zijn, vooral omdat de distilleerderij al actief is en er al een whisky op de markt is gebracht. Tot slot ziet de commissie een circulair productieproces ook als pluspunt.
De onderneming SHUB Derks is opgericht door Hermie Derks. Hermie zit hij bij de vrijwillige brandweer van Ubbergen. Hier merkte hij dat het bevrijden van slachtoffers, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, veel tijd in beslag kan nemen. Voor dit probleem heeft hij een oplossing gevonden; de SHUB.
Met de SHUB kan de brandweer zware objecten sneller, stabieler en veiliger omhoogtillen. Dit is bijvoorbeeld nodig als een slachtoffer bekneld ligt onder een auto. De SHUB is ook te gebruiken in de industrie, zoals bij het heffen van pijpleidingen. Het gebruik van de SHUB is eenvoudig. Bovendien heeft het apparaat een licht gewicht en een kleine afmeting. Het is daardoor door iedereen hanteerbaar.
De SHUB is het eerste product van het bedrijf.
De commissie is te spreken over het vernieuwende karakter van het product. Het gaat namelijk om een geheel nieuwe technische toepassing. Daarnaast is de SHUB al getest, gekeurd en in productie genomen. Dit geeft de commissie vertrouwen in het product en de doorontwikkeling van het bedrijf SHUB Derks. Belangrijke volgende stap is het verder op de markt brengen van de SHUB, o.a. bij de industrie.
Initiatiefnemer van de MLDRIJ is Marieke Janssen. Op haar erf aan de Wylerbaan in Groesbeek staat een voormalige maalderij. Vroeger brachten boeren hier graan om te malen. De oude maalderij stamt uit vervlogen tijden, maar Marieke wil deze plek in een nieuw jasje steken als MLDRIJ. Een plek waar nog steeds wordt gemaald. Geen graan deze keer, maar ideeën! Marieke wil van MLDRIJ een co-werkplaats maken voor ondernemers en ondernemende mensen.
Er komen flexplekken, kantoorruimtes, stiltewerkplekken, een vergaderruimte en een Maalplek om te brainstormen. Het bij elkaar zetten van ondernemers heeft veel toegevoegde waarde. Het leidt o.a. tot nieuwe samenwerkingen en nieuwe ideeën.
De commissie is zeer te spreken over het goed doordachte ondernemersplan. De locatie is prachtig en werkt inspirerend. De maalderij wordt verbouwd met behoud van cultuurhistorische waarde. Het plan sluit goed aan bij het beleid van de gemeente om starters en ZZP’ers te ondersteunen en te stimuleren. Door deze nieuwe werkplek kunnen startende bedrijven en ZZP’ers een vliegende start maken. Daarnaast sluit de MLDRIJ goed aan op het beleid om nieuwe economische activiteiten in het buitengebied aan te jagen. Marieke gaat de subsidie besteden aan het verder uitwerken van het bouwplan.